Curs teòric-pràctic en Disfàgia orofaríngia. De la teoria al cas clínic

El Cicle de Perfeccionament Professional compta amb la col·laboració de

Presentació

Les persones amb malalties cròniques o altres patologies, sovint poden trobar-se en algun moment de la seva vida amb dificultats de deglució. Els professionals del món assistencial que treballen amb aquestes persones necessiten eines per dur a terme la seva pràctica amb qualitat i professionalitat.

Objectius

Els principals objectius del curs, que s’emmarca en el Cicle de Perfeccionament Professional (CPP) de la Universitat d’Andorra, són:

  • Descriure els conceptes teòrics bàsics de la deglució normal i alterada i el seu abordatge clínic i logopèdic en el àmbit assistencial.
  • Conèixer els signes d’alerta i les eines de screening i de diagnòstic existents.
  • Conèixer la valoració de l’estat nutricional per adaptar la dieta de forma individualitzada a les necessitats nutricionals pròpies.
  • Oferir estratègies d’intervenció en funció del tipus de deglució, aliments i medicaments.

A qui va dirigit

Aquest curs va dirigit als professionals de l’àmbit de la salut, estudiants i qualsevol persona interessada en la matèria.

Metodologia

Aquest curs combina conceptes teòrics amb recursos pràctics i casos clínics.

Ponents

  • Meritxell Ros. Logopeda. Especialitzada en Disfàgia orofaríngia. Experta en logopèdia infantil. Membre del Grup de recerca en Ciències de la Salut i Serveis Sanitaris.
  • Dra. Elvira Gea. Doctora en Farmàcia. Especialista en Farmàcia Clínica. Experta en nutrició. Coordinadora del Grup de recerca en Ciències de la Salut i Serveis Sanitaris.
  • Dra. Mercè Avellanet. Doctora en Medicina i Cirurgia. Especialista en Rehabilitació i Medicina Física. Experta en Rehabilitació Infantil. Coordinadora del Grup de recerca en Ciències de la Salut i Serveis Sanitaris.

Programa

  • Conceptualització de la deglució:
    • La deglutició normal
    • Fisiopatologia de la deglució: disfàgia orofaríngia
  • Eines d’avaluació de la disfàgia orofaríngia.
  • Valoració nutricional i càlcul de les necessitats nutricionals.
  • Estratègies d’intervenció.
  • Anàlisi d’un cas clínic.
  • Degustació d’un texturitzat de nova generació.

Durada i calendari

El curs té una durada de vuit hores que es duran a terme els dies 27 i 28 de març del 2020. Les classes es faran a la Universitat d’Andorra, el divendres 27, de les 16 a les 20 h, i el dissabte 28, de les 9 a les 13 h.

Grups reduïts

El nombre màxim de participants és de 25 per permetre una major interacció amb els docents. En cas que hi hagi més de 25 preinscripcions se seleccionaran per ordre d’inscripció o es valorarà una nova edició del curs.

Certificació

Els estudiants que hagin assistit al 80% del seminari obtindran un Certificat d’assistència.

Preinscripció i matrícula

Termini: fins al 17 de març del 2020

Preu: L’import de la matrícula és de 100 euros. La Fundació Crèdit Andorrà finança el 20% d’aquesta quantitat de manera que cada alumne ha de pagar el 80% restant del cost de la matrícula, és a dir 80 €.
Els estudiants de formació reglada, el personal de la Universitat d’Andorra i els alumni tenen un descompte en la matrícula del 92,5%.

Lloc: Formulari de preinscripció 

Més informació

Universitat d’Andorra
Plaça de la Germandat, núm. 7
AD600 Sant Julià de Lòria
Tel.: +376 743 000
euniversitaria@uda.ad