Introducció a les violències sexuals des d’una perspectiva psicosocial

Amb la col·laboració de

Introducció

Des dels anys 60 que es parla, des d’una perspectiva acadèmica, dels mites de la violació, de sexisme, de relacions de poder entre els homes i les dones, com afecten a la sexualitat, a les emocions, al benestar físic i psicològic. Des d’aleshores es fa palesa la necessitat d’entendre, actuar i prevenir en l’àmbit de les violències sexuals des de tots els àmbits socials.

Ja fa anys que la violència sexual envers les dones és una realitat provada que té com a única condició ser dona. Com a professionals, es necessiten coneixements específics de l’actuació davant d’una dona agredida, des de diverses perspectives teòriques i des de diferents àmbits, com ara la psicologia social i la perspectiva de gènere.

Aquest curs facilita la comprensió dels mecanismes subjacents en les agressions sexuals i la tipologia de violències sexuals que es poden donar, tant en l’àmbit privat com en el públic.

També es donaran els coneixements bàsics de com actuar i es potenciaran les habilitats personals per a la pràctica professional.

Es coneixeran i s’analitzaran els recursos que el país té en aquest àmbit així com la legislació vigent.

Al finalitzar aquest curs, les persones que hi hagin participat hauran adquirit nocions bàsiques d’actuació i detecció de les violències sexuals en diversos àmbits laborals, evitant així el bloqueig que pot suposar estar davant d’un cas de violència sexual i augmentant l’excel·lència professional, evitant la victimització secundària en les dones agredides sexualment.

Ponent

Vanessa Mendoza Cortés.

Llicenciada en Psicologia per la Universitat de Barcelona; Màster en Intervenció Psicosocial per la Universitat de Barcelona.

Psicòloga social i formadora especialista en violències masclistes, violències sexuals i atenció a dones violentades.

Calendari

Divendres 5 d’abril de les 15 a les 19 hores

Dissabte 6 d’abril de les 9 a les 13 hores

Metodologia

Es combinarà la teoria amb dinàmiques grupals. La intenció és donar eines de reflexió i actuació des de l’apoderament professional i personal. També s’utilitzaran eines de la psicologia social i comunitària. Es treballarà sobre alguns casos pràctics.

Objectius

 • Aproximar a les violències sexuals i els tipus que hi pot haver.
 • Entendre els mecanismes socials que faciliten les violències vers les dones en general i les violències sexuals en particular.
 • Donar algunes eines per poder actuar de forma acurada davant una dona violentada sexualment.
 • Donar eines per a l’autocura i evitar el burnout (síndrome d’estar cremat)

A qui va dirigit

Aquest programa va dirigit a qualsevol professional que sigui susceptible d’entrar en contacte amb dones que puguin ser objecte de violències sexuals: personal sanitari, professionals de la psicologia, treballadors socials, educadors socials, assistents socials, cossos de seguretat del país, etc. El programa també va dirigit a estudiants universitaris.

Programa

 • Les violències: les violències masclistes en general i les violències sexuals en particular.
 • Les violències sexuals com a eix principal de les violències vers les dones.
 • Com detectar violències sexuals en l’espai privat i l’espai públic.
 • Recursos i necessitats del país.
 • Com actuar com a professional davant d’una agressió sexual.
 • Evitar la victimització secundària.
 • Fomentar la coordinació interprofessional.
 • Evitar el burnout de professionals que treballen amb dones violentades.

Grups reduïts

El nombre màxim de participants és de 35, ja que això permet que l’estudiant gaudeixi d’una atenció personalitzada. En cas que hi hagi més de 35 preinscripcions se seleccionaran per ordre d’inscripció. El curs s’anul·larà si no hi ha un mínim de 12 inscripcions.

Certificació

Els estudiants que hagin assistit al 80% del seminari obtindran un Certificat d’assistència.

Preinscripció i matrícula

Termini: 26 de març del 2019

Preu: L’import de la matrícula és de 100 euros. La Fundació Crèdit Andorrà finança el 20% d’aquesta quantitat de manera que cada alumne ha de pagar el 80% restant del cost de la matrícula, és a dir 80 €. Els estudiants de formació reglada i el professorat de la Universitat d’Andorra tenen un descompte en la matrícula del 92,5%.

Lloc: Formulari de preinscripció de www.uda.ad

Més informació

Universitat d’Andorra
Plaça de la Germandat, núm. 7
AD600 Sant Julià de Lòria
Tel.: +376 743 000
Fax: +376 743 043
www.uda.ad