36a edició de la Universitat d’Estiu d’Andorra

Sota el títol “Innovar per a un món sostenible”, la 36a edició de la Universitat d’Estiu d’Andorra (UEA) que organitza el Govern d’Andorra girarà al voltant de la XXVII Cimera Iberoamericana de caps d’estat i de govern que acollirà el Principat el 2020 i que porta per lema “Innovació per al desenvolupament sostenible – Objectiu 2030”. Així, la UEA permetrà generar un espai de reflexió per fer-se una idea global dels reptes que planteja l’agenda 2030, com també per preparar les trobades que es celebraran al llarg de la cimera.

La Universitat d’Estiu d’Andorra tindrà lloc del 2 al 5 de setembre al Centre de Congressos del Comú d’Andorra la Vella i les sessions començaran a les 18 hores i acabaran a les 21 hores. Les conferències són obertes a tothom, gratuïtes i amb servei d’interpretació simultània.

El programa, de 20 hores de durada, és susceptible de ser reconegut amb crèdits de lliure elecció per la Universitat d’Andorra. Es lliurarà un certificat d’assistència a les persones que participin en el 80% de les xerrades (set sessions). Tot el contingut de la UEA es pot consultar a la pàgina web www.universitatestiu.ad, on s’han d’inscriure les persones interessades a rebre el certificat d’assistència.

Les sessions programades compten amb la participació d’experts que des de diferents disciplines desgranaran alguns dels aspectes que es tractaran duran la cimera i començarà amb la definició de l’acció d’innovar tant en el camp científic i tecnològic com en l’àmbit social. Elena Castro Martínez, investigadora de l’Institut de Gestió de la Innovació i del Coneixement (Ingenio) especialitzada en l’estudi de la ciència i el seu entorn socioeconòmic, descriurà el context en què sorgeix la innovació, els actors que la promouen i els seus efectes.

Després de desplegar la potencialitat de la innovació, la UEA proposa explorar l’avenç dels objectius de desenvolupament sostenible que s’han fixat a escala mundial. Tres anys després de l’adopció de l’Agenda 2030, George Gray Molina, antropòleg, economista i consultor independent de l’ONU a l’Amèrica Llatina, presentarà l’estat de la qüestió. Analitzarà la necessitat de redefinir els models de desenvolupament tradicionals i de generar instruments que permetin canviar les condicions de vida dels actors més vulnerables.

En el segon dia del programa, el 3 de setembre, Sylvie Faucheux, economista, professora i directora d’IFG Executive Education, reflexionarà sobre la transició energètica: el pas entre dos sistemes per assegurar la sostenibilitat del nostre món. Revisarà les oportunitats ecològiques, la cursa econòmica per les múltiples innovacions (tecnològiques, de serveis, organitzacionals, etc.), així com els efectes sobre el món del treball.

Tot seguit, s’analitzarà com es pot passar d’un model de producció i de consum lineal que es basa en el principi obsolet de l’abundància dels recursos naturals cap a un nou funcionament adaptat als reptes actuals. Ho posarà sobre la taula Christophe Debien, enginyer cartògraf, director general de l’Institut Nacional de l’Economia Circular a París i copresident de l’Organització pel clima i l’economia circular a Brussel·les.

El tercer dia se centrarà l’atenció en el vessant més social de la temàtica i s’explorarà la qüestió de l’educació en valors per a la ciutadania global. Es podrà veure com la presa de consciència d’estar connectats globalment va configurant una nova ètica de la ciutadania. La conferència anirà a càrrec de Carlos Alberto Torres, sociòleg polític de l’educació i president de la Càtedra Unesco en Aprenentatge Global i Educació per a la Ciutadania Global.

Per complementar aquesta visió, José Machado, economista i sociòleg, investigador coordinador de l’Institut de Ciències Socials de la Universitat de Lisboa, explicarà com els joves utilitzen la creativitat per explorar nous camins davant la incertesa del futur. Es preguntarà també com l’escola pot ajudar a construir un món més sostenible.

Finalment, el darrer dia s’animarà a tots els participants a conèixer altres camps de la innovació social. Pablo Pascale, psicosociòleg i responsable del Projecte d’innovació ciutadana de la Secretaria General Iberoamericana, parlarà d’un dels marcs més nous i actius d’aquest àmbit: els laboratoris iberoamericans d’innovació social (LABIC). D’aquesta manera, es constatarà com aquestes dinàmiques ciutadanes creen nous vincles internacionals, apel·len a la renovació de les institucions i configuren una agenda alternativa de desenvolupament.

Aquestes sinergies col·laboratives es retroben també en altres àmbits. Per això, Isabelle Berrebi-Hoffmann, sociòloga i investigadora al Centre Nacional de Recerca Científica (CNRS) de França, abordarà els nous models de treball i de fabricació. Exposarà la manera en què aquestes formes organitzacionals qüestionen els models teòrics ‒econòmics i sociològics‒ de l’empresa, del mercat o de les comunitats, així com les representacions del treball. Totes les conferències estaran moderades, de nou, per Jean-Paul Marthoz, periodista i professor de la Universitat de Lovaina.

Programa

Formulari d’inscripció

Font: Govern d’Andorra
Data de publicació: 11 de juliol de 2019