Image Alt
  /  Formacions   /  Formacions de curta durada   /  Aula d'Estiu   /  Com crear entorns laborals saludables (ELS): del mite a la realitat

Com crear entorns laborals saludables (ELS): del mite a la realitat

Presentació

Curs del programa Aula d’Estiu 2021.

A Andorra, la pandèmia de la Covid-19 ha accentuat una sèrie de reptes que s’albiraven en l’horitzó i que afecten la nostra societat, el nostre teixit econòmic i, fins i tot, els nostres valors i institucions: la globalització (Andorra és part del món), la competència intensa (les fronteres desapareixen, els rivals estan arreu), la transformació digital (la internet de les coses, l’aplicació d’algoritmes i la intel·ligència artificial o la robotització), la diversitat (dels clients, consumidors i usuaris, però també de la nostra força laboral) i, per últim, una creixent demanda de responsabilitat social corporativa. Aquests reptes socioeconòmics esdevenen oportunitats, però alhora incorporen riscos o, almenys, percepcions de perills, en produir canvis profunds que potser no serem capaços de gestionar i integrar.

A més a més, aquests reptes tenen un impacte directe en el mercat laboral actual i en la seva evolució a curt i mitjà termini. Tendències que afecten el mercat laboral i que han vingut per romandre: teletreball, distribució irregular de la jornada laboral, diversitat en la plantilla (edat, gènere, procedència), societat del coneixement, transformació digital o robotització. En un context de ritme estressant, dificultats de conciliació vida laboral, familiar i personal, o deteriorament de la salut dels empleats.

En aquest context, pot tenir sentit el disseny i la implementació d’un Entorn Laboral Saludable (ELS) que incideixi sobre cinc àmbits importants: alimentació (nutrició/dietètica); salut (prevenció de riscos laborals, salut laboral); esportiu (activitat física); cognitiu/mental; emocional/afectiu i que a la Universitat d’Andorra denominem el model de l’estel de cinc puntes. L’ELS podria ser una font d’avantatges competitius per a les empreses, una evolució des dels individus (hàbits de vida saludables) a les organitzacions (entorns laborals saludables).

Tanmateix, ens hem de preguntar si aquest ELS és un mite o una realitat. Fins a quin punt un projecte d’aquestes característiques s’adequa a les necessitats de les empreses ? Els hi pots suposar realment un avantatge competitiu? Un ELS ha d’anar més enllà d’allò legalment exigible per prevenció de riscos laborals? Cal fer aquesta despesa o es pot considerar una inversió? Quines són possibles “bones pràctiques” per fer realitat un ELS?

Per aquest motiu, l’UdA i l’Andorra Esports Clúster dins del marc de col·laboració establert proposen una formació que ens doni els coneixements bàsics i presenti les eines fonamentals per crear entorns laborals saludables (ELS).

Objectius

Els objectius principals del programa són:

  • Comprendre les tendències i els reptes socioeconòmics en els propers anys. Identificar les oportunitats i ser conscients dels riscos.
  • Entendre la situació actual i l’evolució futura en l’àmbit sòcio-demogràfic i analitzar l’impacte potencial en el mercat laboral.
  • Entendre què és un Entorn Laboral Saludable (ELS) considerant el model dels cinc eixos.
  • Presentar diferents eines per a la configuració d’un entorn laboral saludable. Recomanacions i consideracions (òptica individual, grupal, empresa, societat).

A qui va dirigit

El curs d’adreça a empreses que mostren interès i sensibilitat per afavorir entorns laborals saludables per als seus equips; empresaris, directius, i caps de recursos humans; treballadors (per compte propi o aliè); estudiants, de qualsevol curs o titulació, i a totes aquelles persones que mostren interès per a la seva salut i volen saber com incorporar hàbits de vida saludables en el seu dia a dia per compaginar-los amb la seva activitat laboral.

Metodologia

La formació combinarà la part teòrica on es presentaran algunes dades sobre l’evolució sòcio-econòmica i demogràfica, sobre els canvis en el mercat laboral, sobre què es podria definir com a ELS d’acord amb el model de l’estrella de cinc puntes de la UdA, amb la vessant pràctica on els assistents, individualment i en grup, hauran d’intercanviar experiències individuals i organitzatives relacionades amb l’ELS i amb els instruments que es poden aplicar a les nostres organitzacions.

Ponent

Sergi Ríos

Llicenciat i MBA en Administració i Direcció d’Empreses, Executive Master en Public Administration (EMPA) i postgrau en Recerca. Professor de la Universitat d’Andorra de d’Estratègia, Organització i Persones i professor associat d’ESADE i Bussiness School.

Albert Piñol

Llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport, MSc en Fisiologia Integrativa. Especialitzat en Fisiologia del Exercici, Hipòxia i Sistema Neuromuscular. Tècnic Superior d’Snowboard i Tècnic en Excursionisme. CEO i Head-Coach a ATHL.Exercise.

Programa

Part 1: Entorn sociodemogràfic i tendències

1.1.- Reptes i tendències sòcio-econòmiques.

1.2.- Oportunitats i riscos.

1.3.- Indicadors sòcio-demogràfics i impacte en el mercat laboral.

1.4.- Diversitat de la força laboral: reptes i oportunitats

 

Part 2: Entorn Laboral Saludable (ELS)

2.1.- Definició ELS

2.2.- El model de l’estrella de cinc puntes de la UdA (àmbits: Dietètica; Salut; Activitat física; Cognitiu; afectiu/emocional).

2.3.- Beneficis i oportunitat.

2.4.- Riscos i limitacions.

 

Part 3: Mesures pràctiques per a la implantació dels hàbits de vida saludable al meu entorn empresarial.

3.1.- Principals eines o programes en funció dels 5 àmbits. Presentació d’algunes best-practices.

3.2.- Recomanacions per a la implementació.

Durada i calendari

El curs té una durada de 4 hores que es desenvoluparan a la Universitat d’Andorra en una sessió, d’acord amb el calendari següent:

  • Dimarts 29 de juny 2021: 9-13 h (4h)

Certificació

Els estudiants que hagin assistit al 80% del seminari obtindran un Certificat d’assistència.

Grups reduïts

El nombre màxim de participants és de 22, el que permet l’estudiant gaudir d’una atenció personalitzada.

En cas que hi hagi més de 22 preinscripcions s’acceptaran per ordre d’inscripció.

El curs s’anul·larà si no hi ha un mínim de 8 inscripcions.

Preinscripció i matrícula

Termini: fins al 22 de juny de 2021

Preu: l’import de la matrícula és de 16 €

Formulari de preinscripció

 

Més informació

Universitat d’Andorra
Plaça de la Germandat, núm. 7
AD600 Sant Julià de Lòria
Tel.: +376 743 000
euniversitaria@uda.ad

   Modalitat:

presencial

   Càrrega lectiva:

4 hores

   Idiomes:

català