Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Image Alt
  /  Formacions   /  Formacions de curta durada   /  Cicle de Perfeccionament Professional   /  Intel·ligència artificial i neurociència

Intel·ligència artificial i neurociència

Descripció

La neurociència està revolucionant la nostra comprensió del cervell. Amb l’aparició de les interfícies cervell-ordinador (BCI), ara podem connectar la ment amb la tecnologia. Aquesta sinergia entre la neurociència i les BCI ofereix perspectives fascinants. Podem explorar el funcionament intern del cervell i, alhora, desenvolupar sistemes que permetin als individus controlar dispositius amb els seus pensaments. Aquesta interconnexió cervell-màquina pot tenir un impacte profund en la rehabilitació neuromuscular, l’accessibilitat i fins i tot les capacitats humanes. Així, mentre avancem en el camp de la neurociència, les BCI obriran noves fronteres en la relació entre la ment i la tecnologia.

Objectius

Els principals objectius d’aquest seminari són:

 1. Descriure les diferents tècniques de neuroimatge:

Mostrar com els recents avenços en neurociència han transformat significativament la nostra comprensió del cervell.

 1. Explorar les interfícies cervell-ordinador (BCI):

Aprofundir en l’aparició de les Interfícies Cervell-Ordinador (BCI) i la seva capacitat per establir una connexió entre la ment i la tecnologia.

 1. Discutir la sinergia entre neurociència i BCI:

Parlar de les emocionants possibilitats que se’n deriven de la sinergia entre neurociència i BCI, posant èmfasi en les possibles visions sobre el funcionament intern del cervell.

 1. Demostrar aplicacions pràctiques:

Il·lustrar les aplicacions pràctiques d’aquesta sinergia, com ara el desenvolupament d’interfícies que permeten als individus controlar dispositius amb els seus pensaments.

 1. Abordar l’impacte en la neurorehabilitació:

Fer èmfasi en l’impacte profund que pot tenir la interfície cervell-màquina en la neurorehabilitació, l’accessibilitat i la millora de les capacitats humanes.

 1. Explorar nous horitzons futurs:

Investigar els futurs horitzons prometedors que s’obren a mesura que avança la neurociència, especialment en el context de la BCI, i com això remodelarà la relació entre la ment i la tecnologia.

A qui va dirigit

Aquest curs va dirigit a persones amb un interès o coneixement en neurociència, tecnologia o en la intersecció d’aquests dos camps. Això podria incloure persones investigadores, científiques, docents, estudiants o professionals que treballen en àrees relacionades amb la neurociència, la ciència cognitiva, les interfícies cervell-ordinador (BCI) o camps impulsats per la tecnologia. A més, aquest curs podria ser atractiu per a una audiència més àmplia interessada en les possibles aplicacions de la neurociència i la BCI en àmbits com la rehabilitació, l’accessibilitat i la millora humana.

Metodologia

A partir d’una presentació visual, s’explicaran les diferents tècniques de neuroimatge, posant èmfasis en les seves diferències i en el valor que aporten cadascuna d’elles. Després, es transmetrà la importància de la intel·ligència artificial: en què consisteix, quins passos es realitzen i com es pot combinar amb les tècniques de neuroimatge descrites anteriorment, amb l’objectiu d’explicar què aporta aquesta sinergia en el camp de la salut, de la neurociència i de la tecnologia.

La llengua vehicular serà el català i en totes les explicacions s’exposaran diferents casos pràctics per tal de facilitar la comprensió.

Professorat

Xim Cerdá: doctor en Informàtica, actualment és professor lector en el Departament de Ciències de la Computació de la Universitat Autònoma de Barcelona i afiliat al Centre de Visió per Computador. Les seves àrees d’interès són la intel·ligència artificial, la neurociència cognitiva i la percepció. A més, ajuda en tasques de coordinació del màster en Analítica de dades de la Universitat d’Andorra.

Guillem Olivé: estudiant de doctorat d’últim any en Neurociència Cognitiva a la Universitat de Barcelona i afiliat a la Unitat de Cognició i Plasticitat Cerebral (IDIBELL). La seva recerca s’enfoca en l’ús de tècniques de neuroimatge per a l’estudi de les bases neuroanatòmiques del llenguatge, en individus sans així com en pacients. La seva àmplia experiència docent se centra en les tècniques de neuroimatge existents.

Programa

Primera part:

 • Introducció a la neurociència
  • Estructura i funcionament del cervell a través de l’ús de diferents tècniques de neuroimatge
 • Introducció a la intel·ligència artificial
  • Fonaments de la intel·ligència artificial
  • Aprenentatge automàtic (Machine learning)
   • No supervisat
   • Supervisat

Segona part:

 • Interfícies cervell-ordinador (BCI)
  • Història i evolució
  • Components principals i tecnologies utilitzades
  • Nou coneixement que aporten al camp de la neurociència
 • Casos reals d’aplicacions BCI
  • Neurorehabilitació
  • Millora humana
  • Consideracions ètiques

Durada i calendari

El curs té una durada de 4 hores, que es desenvoluparan en una sola sessió a la Universitat d’Andorra d’acord amb el calendari següent:

 • Dilluns 18 de març del 2024, de 15.00 h a 19.00 h

Certificació

Les persones que hagin assistit al 80% del seminari obtindran un Certificat d’assistència.

Grups reduïts

El nombre màxim d’estudiants és de 35, fet que permet que puguin gaudir d’una atenció personalitzada. En cas que hi hagi més de 35 preinscripcions el procés de selecció serà per ordre d’inscripció.

El curs s’anul·larà si no hi ha un mínim de 8 inscripcions.

Preinscripció i matrícula

Preinscripció: fins a l’1 de març de 2024.

Matrícula: fins al 8 de març de 2024.

Preu: l’import de la matrícula és de 90 euros. Aquest preu representa el 80 % del cost de la matrícula, donat que Creand Fundació en finança el 20 % restant. Els estudiants de formació reglada, el personal, els col·laboradors de la Universitat d’Andorra i els Alumni tenen un descompte en la matrícula del 92,5 %.

Formulari de preinscripció

Més informació

Universitat d’Andorra
Plaça de la Germandat, núm. 7
AD600 Sant Julià de Lòria
Tel.: +376 743 000
seminaris@uda.ad

   Modalitat:

presencial

   Calendari:

18 de març de 2024

   Càrrega lectiva:

4 hores

   Idiomes:

català

Amb la col·laboració de: