Image Alt
  /  Formacions   /  Formacions de curta durada   /  Cicle de Perfeccionament Professional   /  Rubikids: Ludifiquem les matemàtiques a través del Joc de Rubik

Rubikids: Ludifiquem les matemàtiques a través del Joc de Rubik

Descripció

Un dels objectius prioritaris de l’educació bàsica és aconseguir el desenvolupament integral dels alumnes. L’àrea de les matemàtiques constitueix un dels eixos vertebradors del currículum oficial, aquesta matèria  ens ajuda a ser lògics, a raonar de manera ordenada i a tenir una ment preparada per la crítica, el pensament i l’abstracció.

És evident que l’escola necessita actualitzar-se per adaptar-se als grans canvis socials del moment, cal canviar la metodologia, capgirar el sistema educatiu, i, en la pràctica, promoure que les matemàtiques a l’aula s’ensenyin i s’aprenguin de forma diferent.

Per aquest motiu, RUBIKIDS va ser creat el 2017 amb la finalitat de treballar les matemàtiques d’una manera alternativa i innovadora, a través del joc de Rubik. No es tracta de resoldre el clàssic cub, sinó d’utilitzar-ho com a eina per a assimilar el contingut curricular de manera clara, pràctica i competencial. Les metodologies i estratègies docents que apliquem en les sessions permeten als participants mantenir un grau i nivell d’atenció alt, es troben jugant mentre treballen conceptes matemàtics d’una forma molt dinàmica, estimulant la lògica, memòria i visió espacial.

Treballem a través de la ludificació, una tècnica d’aprenentatge s’utilitza a l’aula amb l’objectiu d’aconseguir uns resultats més satisfactoris, ja sigui a l’hora d’aprendre determinats conceptes o en intentar millorar certes habilitats. Una metodologia lúdica, deixant de banda per un moment les noves tecnologies, utilitzant exclusivament com a instrument el cub o la piràmide de Rubik. I veure com aquest joc és capaç de generar una experiència positiva, facilitar l’aprenentatge treballant a través de reptes i emocions que fan que aprendre sigui realment diferent.

Objectius

  • Construir nous recursos didàctics matemàtics mitjançant el treball col·laboratiu entre estudiants i docents optimitzant els diferents tipus d’aprenentatges de manera experimental, a través del joc de Rubik.
  • Promoure el desenvolupament de les habilitats i aptituds matemàtiques en alumnes, professors i públic en general que participen en Rubikids.
  • Contribuir en el desenvolupament d’habilitats matemàtiques, com ara, l’argumentació i comunicació del pensament matemàtic, actitud investigadora i treball col·laboratiu.
  • Promoure la integració i l’interès de la comunitat escolar (directius, professors, assistents, apoderats i alumnes) a l’assignatura a través d’una matemàtica didàctica creativa, pròxima i entretinguda.

A qui va dirigit

El curs va dirigit a professorat (des d’infantil a secundària) interessat a conèixer noves metodologies i didàctiques de les matemàtiques i les seves possibilitats pedagògiques per a la pràctica docent, així com estudiants, professionals i  totes aquelles persones que puguin estar interessades.

Metodologia

La formació es desenvoluparà de forma pràctica, treballant a través del joc de Rubik amb diferents dinàmiques que permetrà que els assistents tinguin l’oportunitat de produir resultats tangibles i aplicables directament a l’aula. Mitjançant l’aprenentatge cooperatiu i la ludificació, que ens facilitarà l’adquisició de coneixements per part del professorat, passant a ser ells els protagonistes de l’aprenentatge.

La llengua vehicular del programa és el català.

Ponent

Mònica Boladeres Lloses
Professora de matemàtiques i fundadora de Rubikids

Programa

  • Introducció: Què és Rubikids?
  • Les matemàtiques a l’escola.
  • Experiències per a la implementació de Rubikids i les matemàtiques lúdiques a l’escola (des d’infantil fins a secundària).
  • Ludificació pràctica: Treballem reptes matemàtics amb el joc de Rubik.
  • Eines bàsiques i practiques per treballar a l’aula.

Durada i calendari

El curs té una durada de 3 hores que es desenvoluparan a la Universitat d’Andorra d’acord amb el calendari següent:

  • Divendres 15 de maig, de les 10.oo h a les 13.30 h

Certificació

Els estudiants que hagin assistit al 80% del seminari obtindran un Certificat d’assistència.

Grups reduïts

El nombre màxim de participants és de 35 el que permet l’estudiant gaudir d’una atenció personalitzada.
En cas que hi hagi més de 35 preinscripcions s’acceptaran per ordre d’inscripció.
El curs s’anul·larà si no hi ha un mínim de 12 inscripcions.

Preinscripció i matrícula

Termini: 11 de maig del 2020

Preu: L’import de la matrícula és de 36 €. La Fundació Crèdit Andorrà finança el 20% d’aquesta quantitat de manera que cada alumne ha de pagar el 80% restant del cost de la matrícula, és a dir 30 €. Els estudiants de formació reglada, el personal de la Universitat d’Andorra i els Alumni tenen un descompte en la matrícula del 92,5%.

Formulari de preinscripció

Més informació

Universitat d’Andorra
Plaça de la Germandat, núm. 7
AD600 Sant Julià de Lòria
Tel.: +376 743 000
euniversitaria@uda.ad

   Modalitat:

presencial

   Càrrega lectiva:

3 hores

   Idiomes:

català

Amb la col·laboració de: