Salut mental i addiccions per a agents comunitaris i socials
Descripció
Aquesta formació proporciona eines als agents de l’àmbit comunitari i social per a la millora de l’atenció a les persones amb alguna condició de salut mental i/o addiccions.
El curs s’inspira en les línies estratègiques del Pla Integral de salut mental i addiccions (PISMA) d’Andorra.
En l’atenció integral centrada en la persona i l’atenció comunitària en què es basa el PISMA, és fonamental assegurar la competència dels professionals del camp comunitari i social en aquest paradigma. El curs vol aportar els coneixements necessaris per afrontar situacions del dia a dia. Una aproximació holística, humanista i basada en l’evidència per la valoració de les persones.
Els principals objectius de la formació són:
- Conèixer els sistemes de salut nacionals i xarxa de salut mental.
- Conèixer les característiques generals de les condicions de salut mental més prevalents.
- Conèixer les senyals d’alarma prèvies a una crisis.
- Disposar i conèixer eines per trencar l’estigma.
- Donar eines per la intervenció en situació de crisi.
- Entendre la importància de la gestió emocional.
Altres objectius són:
- Adquirir coneixements en els determinants socials de la salut.
- Adquirir coneixements per informar i relacionar-se, a més de les persones afectades, amb les seves famílies i el seu entorn social primari.
- Conèixer els conceptes bàsics de bioètica i legislatius relacionats en la salut mental i addiccions.
A qui va dirigit
El curs va dirigit a agents comunitaris i socials (agents de policia, bombers, professionals que treballin en activitats de lleure, agents penitenciaris, agents de seguretat, agents de duana,…) o en altres àmbits i que vulguin actualitzar la seva atenció a persones amb condicions de salut mental i d’addiccions.
Metodologia
La metodologia d’aquest programa complementa les sessions presencials amb el seguiment del treball individual de l’estudiant a través del Campus virtual de la Universitat d’Andorra.
Les sessions presencials seran a les aules de la universitat i preveuen treballar la teoria aproximant-la a la pràctica mitjançant dinàmiques a l’aula, metodologia de simulació, etc. El treball individual pot representar la revisió de materials en diferents formats, la realització de treballs individuals o en grup, la participació en debats virtuals i la resolució de casos pràctics.
En finalitzar el programa es realitzarà una activitat d’avaluació que consistirà amb la resolució d’un cas.
Els programes presencials utilitzen el Campus virtual de la Universitat d’Andorra, com a espai de continuïtat entre les sessions presencials. El Campus, com a entorn virtual d’aprenentatge, ofereix diversos recursos per facilitar la comunicació, l’accés a la informació i el lliurament d’activitats.
L’aula del Campus virtual és l’espai on els participants trobaran la documentació de cada mòdul, on podran consultar les activitats que han d’elaborar i fer-ne el lliurament en línia, consultar les qualificacions i accedir als calendaris del programa. Així mateix, l’aula del Campus virtual permet accedir a diversos espais de comunicació.
Professorat
- Pere Bonet: actual assessor en Salut mental del Ministeri de Salut d’Andorra per al desenvolupament del PISMA, metge especialista en psiquiatria, postgrau en Gestió sanitària i exdirector de la càtedra de Salut mental a la UVIC-UCC. Expresident del Consell Assessor de Salut mental del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
- Ruben Coelho: màster en Ciències de la infermeria; diplomat en Infermeria; infermer en Salut mental i psiquiatria; professor del bàtxelor en Infermeria de la Universitat d’Andorra.
- Jonathan Guerrier: bàtxelor en Infermeria, professor col·laborador del bàtxelor en Infermeria de la Universitat d’Andorra, infermer del Servei de Salut mental del SAAS.
- Nabil Khalifi: màster en Salut psiquiàtrica, postgrau en Atenció centrada en la persona, bàtxelor en Infermeria, infermer del Servei de Salut mental del SAAS.
- Carolina Osorio: psicòloga clínica d’infants, joves i adults, professora col·laboradora del bàtxelor en Infermeria de la Universitat d’Andorra.
- Marta Verdes: màster en Ecologia emocional i màster en Ciències de la infermeria; infermera en salut mental i psiquiatria; diplomada en Infermeria; professora col·laboradora de l’Escola d’Infermeria de la Universitat d’Andorra.
Programa
Les sessions presencials inclouen sessions teòriques i pràctiques que s’oferiran d’acord amb el calendari establert.
- Sistema de salut general: Context actual de la salut mental (1 h)
- Sistema de salut mental i addiccions
- Epidemiologia
- Recursos relacionats amb la salut mental
- Concepte generals i línies actuals de promoció, prevenció, atenció i rehabilitació en la salut mental (PISMA i Pla estratègic de Salut Mental OMS) (3 h):
- Marc Internacional i nacional (OMS, marc legislatiu, Quality Rights, Mental Health Action Plan, Coalició Europea de Salut Mental, PISMA) (1 h)
- Prevenció de la malaltia: detecció precoç, assistència continuada i domiciliària, atenció als grups de risc (persones en situació de vulnerabilitat), perspectiva de gènere. Introducció a la salut mental. (1 h)
- Atenció integrada: qualitat de l’assistència respectant els Drets Humans (Quality Rights OMS); humanització en salut mental (1 h)
- Atenció a la persona amb condicions de salut mental més prevalents (4 h)
- Crisi d’ansietat
- Depressió
- Crisi psicòtica
- Drogodependències
- Estigma en salut mental (3 h)
- Prejudicis socials, perjudicis dels professionals i dels propis malalts i familiars, diferents tipus d’estigma
- Eines per trencar l’estigma
- Competències relacionals i comunicatives (3 h)
- Eines comunicatives
- Estratègies comunicatives pel maneig de situacions
- Àmbit comunitari (3 h)
- Eines per donar suport a la inclusió comunitària
- La integració de recursos
- La realitat intercultural a Andorra
- Prevenció del suïcidi
- Gestió de situacions de crisi (4 h)
- Agitació
- Desescalada verbal
- La gestió emocional de l’equip d’intervenció (2 h)
- Competències emocionals
- Gestió emocional i prevenció del burn out
- Aspectes ètics (1 h)
- Confidencialitat i la veu dels afectats
- Consentiment informat
Durada i calendari
El curs té una càrrega de 1,5 crèdits europeus i consta de 24 hores presencials i 21 hores de dedicació de l’estudiant per preparar les sessions presencials i l’activitat d’avaluació.
Les classes lectives es faran de les 9 a les 13 h i de les 14.30 a les 18.30 h, en el calendari establert.
Calendari detallat (6a edició):
- 25 d’octubre del 2024
- 8 de novembre del 2024
- 15 de novembre del 2024
Calendari detallat (7a edició):
- 7 de març del 2025
- 21 de març del 2025
- 28 de març del 2025
Procés d’avaluació
Per poder superar l’avaluació cal haver assistit un mínim del 80% de les classes lectives.
L’avaluació consisteix en la resolució d’un cas.
Certificació
Els estudiants que hagin superat el procés d’avaluació previst al programa obtindran un diploma d’aprofitament en Salut mental i addiccions per agents comunitaris i socials.
Els estudiants de titulacions reglades de la Universitat d’Andorra podran obtenir el reconeixement de 1,5 crèdits europeus.
Grups reduïts
El nombre màxim d’estudiants és 25. Això permet una atenció individualitzada i afavoreix les dinàmiques de grup. El curs s’anul·larà si no hi ha un mínim de 15 estudiants matriculats.
Preinscripcions i matrícula
Termini de preinscripció:
- 6a edició: fins a l’11 d’octubre del 2024.
- 7a edició: del 17 d’octubre del 2024 fins al 20 de febrer del 2025.
Termini de matrícula:
- 6a edició: fins al 17 d’octubre del 2024.
- 7a edició: del 17 d’octubre del 2024 fins al 27 de febrer del 2025.
Preu: 90 euros
Aquest import és el resultat d’haver deduït el 80% del cost de la matrícula gràcies al patrocini del Ministeri de Salut a aquesta programa.
Modalitat:
presencial
Càrrega lectiva:
1,5 crèdits europeus
Durada:
D’octubre a novembre (6a edició) i març (7a edició)
Idiomes:
català
Amb el suport: