Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
  /  Notícies   /  Exposició “La pedra seca a Andorra”

Exposició “La pedra seca a Andorra”

La Universitat d’Andorra (UdA) acull, del 2 al 30 de maig, l’exposició itinerant “La pedra seca a Andorra”, una mostra que recorre els centres educatius i amb què el ministeri de Cultura i Esports, en cooperació amb el ministeri d’Educació i Ensenyament Superior, vol fer arribar als estudiants la importància del patrimoni de la pedra seca a Andorra.

La pedra seca o pedra en sec és una tècnica constructiva que consisteix a col·locar les pedres amb habilitat i de tal forma que quedin fixades per si soles, sense utilitzar cap morter d’unió. Aquest tipus de construcció utilitza la pedra de l’entorn, de manera que quan la trobem certament veiem que modifica el paisatge, però d’una manera molt integrada en l’entorn, i esdevé així una tècnica sostenible. Els panells explicatius de l’exposició aborden aspectes com ara des de quan es fa servir aquesta tècnica, els seus avantatges, o en quina mena de construccions s’utilitza. S’hi descriuen, per exemple, els usos en l’agricultura i la ramaderia, o fins i tot aplicacions tradicionals menys conegudes, com en l’assentament de forns de calç o de carboneres.

A escala europea, el reconeixement de la pedra seca com a patrimoni cultural va arribar el 28 de novembre del 2018, quan es va incloure la tècnica a la Llista representativa del patrimoni cultural immaterial de la UNESCO. La inclusió de l’art de construir en pedra seca ha estat presentada per una candidatura conjunta de vuit estats europeus: Xipre, Grècia, Croàcia, Eslovènia, Suïssa, Itàlia, França i Espanya. Cal fer ressaltar que no són les construccions el que està protegit, sinó la manera de fer-les. Andorra ja ha inclòs aquesta tècnica a l’Inventari general de patrimoni cultural, l’eina que protegeix el nostre patrimoni material i immaterial.

Data de publicació: 2 de maig de 2022
Darrera actualització: 27 de maig de 2022