El Grup de Recerca en Economia Financera (GREF) de la Universitat d’Andorra es va crear l’any 2008 amb l’objectiu d’impulsar la investigació en l’àmbit empresarial, per tal de generar i divulgar coneixements i estratègies que siguin útils per al conjunt del teixit econòmic.
Els objectius del grup de recerca són:
- Identificar i classificar els actius intangibles que intervenen en la gestió d’una empresa.
- Crear un model de capital intel·lectual adaptat al tipus d’organització
- Estudiar el capital humà de les organitzacions.
- Estudiar la qualitat de servei de les organitzacions.
- Estudiar l’aprenentatge organitzatiu i la seva relació amb la creació de coneixement.
- Analitzar la satisfacció dels clients del sector hoteler.
Rosa M. Mariño Mesías
Doctora en l’àmbit de l’Organització i estratègia empresarial. Llicenciada en Ciències econòmiques i empresarials, especialitat en Economia de l’empresa. Coordinadora del grup.
Josep Fortó Areny
Doctor en l’àmbit de l’Organització i la gestió del coneixement. Llicenciat en Administració d’empreses. Diplomat en Ciències empresarials. Postgrau en Mercats financers. Postgrau en Instruments financers. Licence en Mathématiques.
PROJECTE 1 (en curs). Estudi del capital intel·lectual del sector hoteler
Objectiu:
- Identificar i estudiar els elements del capital intel·lectual del sector hoteler del Principat d’Andorra, amb l’objectiu de realitzar propostes de millora de la gestió de les empreses del sector.
- Proposar un model de capital intel·lectual específic per a aquest sector.
Accions desenvolupades:
- Recollida i anàlisi de les dades del capital intel·lectual del sector hoteler andorrà.
- Disseny d’un model de capital intel·lectual per a aquest sector.
Aquest projecte es va dur a terme l’any 2011 i es tornarà a engegar durant el curs 2019-2020.
PROJECTE 2 (finalitzat). Estudi del capital intel·lectual dels dos grans dominis esquiables andorrans
Objectiu:
- Identificar i estudiar els elements del capital intel·lectual del sector de l’esquí alpí del Principat d’Andorra, amb l’objectiu de realitzar propostes de millora de la gestió de les empreses del sector.
Accions desenvolupades:
- Avaluació de la importància que els experts donen als diferents elements que formen el capital intel·lectual de les estacions d’esquí alpí.
PROJECTE 3 (en curs). Estudi de la satisfacció dels clients amb el sector hoteler andorrà. Elaboració d’una proposta de model de satisfacció
Objectiu:
- Conèixer la satisfacció dels clients amb el sector hoteler andorrà i elaborar una proposta de model.
Accions desenvolupades:
- Obtenció de les dades de Booking.
- Anàlisi de les primeres dades obtingudes del web especialitzat.
Participació dels membres del GREF en altres grups de recerca
Josep Fortó i Rosa M. Mariño són membres de l’Asociación Española de Contabilidad y Administración de Empresas. Comisión de Turismo de AECA.
Tesis doctorals
Fortó Areny, J. (2017). Proposta d’un marc conceptual per a modelar l’aprenentatge organitzatiu i la creació de coneixement. Una aplicació en organitzacions d’ensenyament superior. (Tesi doctoral). Universitat d’Andorra.
Mariño Mesías, R. M. (2015). Proposta d’un model relacional entre el capital humà i la qualitat de servei. Una aplicació al sector bancari andorrà. (Tesi doctoral). Universitat d’Andorra.
Conferències, congressos i articles de revista
2019:
- AECA (2019). Gestión estratégica de costes en el sector de la restauración. Documento nº 6. Madrid: Asociación Española de Contabilidad y Administración de Empresas. Comisión de Turismo de AECA.
- Mariño-Mesías, R.M., Sabrià-Bernadó, B., Fortó-Areny, J., &Dorca-Josa, A. (2019, Novembre). Study of Customer Satisfaction with The Hotel Sector of The Principality of Andorra Based on The Reviews on Booking. Presentat a l’XI International Tourism Congress (ITC), Madeira. Aquesta comunicació ha rebut una Menció d’Honor.
- Dorca-Josa, A., Mariño-Mesías, R.M., Fortó-Areny, J., & Sabrià-Bernadó, B. (2019, Octubre). Analysis of customer satisfaction with the Andorran hotel sector. Presentat al 5th International Tourism and Hospitality Management Conference (ITHMC), Sarajevo.
2018:
- Mariño-Mesías, R. M., Fortó-Areny, J., Sabrià-Bernadó, B. (2018, Juliol). La elección de la metodología de aprendizaje como fuente de innovación en los estudios de administración de empresas de la Universidad de Andorra. Presentat al IV Congreso Nacional de Innovación Educativa y Docencia en Red (IN-RED), Valencia.
- AECA (2018). Turismo colaborativo. Documento nº 5. Madrid: Asociación Española de Contabilidad y Administración de Empresas. Comisión de Turismo de AECA.
2016:
- Sabrià-Bernadó, B., Mariño-Mesías, R. M., Fortó-Areny, J. (2016, Juliol). La flexibilitat de la metodologia d’ensenyament en el bàtxelor d’administració d’empreses de la Universitat d’Andorra. Presentat al IX Congrés Internacional de Docència Universitària i Innovació (CIDUI), Barcelona.
2015:
- Mariño-Mesías, R. M., Rodríguez-Antón, J. M., & Rubio-Andrada, L. (2015). ¿Cómo influye el capital humano en la calidad de servicio? Una aplicación al sector bancario andorrano. Spanish Journal of Finance and Accounting / Revista Española de Financiación y Contabilidad, 44(2), 146-179. doi:10.1080/02102412.2014.991126.
- Mariño-Mesías, R. M. (2015). Anàlisi dels atributs i variables que configuren el capital humà. Una aplicació al sector bancari andorrà. Recull de conferències 2012-2013 / Debats de recerca 6-7, 334-341. Societat Andorrana de Ciències, Principat d’Andorra. doi: 10.2436/15.0110.21.32
- Fortó Areny, J. (2015). Estudi del capital intel·lectual del sector hoteler del Principat d’Andorra. Recull de conferències 2012-2013 / Debats de recerca 6-7, 306-318. Societat Andorrana de Ciències, Principat d’Andorra. doi: 10.2436/15.0110.21.29
- Fortó Areny, J., Rodríguez Antón, J. M., Rubio Andrada, L. (2015, Setembre). Análisis de las relaciones existentes entre los distintos niveles ontológicos del aprendizaje organizativo: una aplicación en el sector universitario. Presentat al XVIII Congreso de la Asociación Española de Contabilidad y Administración de Empresas (AECA), Cartagena.
2014:
- Fortó Areny, J., Mariño-Mesías, R. M. (2014, Juny). El capital intel·lectual de les estacions d’esquí del Principat d’Andorra.
2013:
- Fortó Areny, J. (2013, Novembre). Estudi del capital intel·lectual del sector hoteler del Principat d’Andorra. Presentat als 7ns Debats de Recerca organitzats per la Societat Andorrana de Ciències i el Ministeri d’Educació i Joventut. Principat d’Andorra.
- Mariño-Mesías, R. M. (2013, Novembre). Anàlisi dels atributs i variables que configuren el capital humà. Una aplicació al sector bancari andorrà. Presentat als 7ns Debats de Recerca organitzats per la Societat Andorrana de Ciències i el Ministeri d’Educació i Joventut. Principat d’Andorra.
- Fortó Areny, J., Rodríguez Antón, J. M., Rubio Andrada, L. (2013, Setembre). Diseño de un modelo de medición del aprendizaje organizativo. Una aplicación en instituciones de educación superior. Presentat al XVII Congreso de la Asociación Española de Contabilidad y Administración de Empresas (AECA), Pamplona.
- Mariño-Mesías, R. M., Rubio-Andrada, L., Rodríguez-Antón, J. M., (2013, Setembre). Análisis de las dimensiones y variables que configuran la calidad de servicio asociada al factor humano. Una aplicación al sector bancario andorrano. Presentat al XVII Congreso de la Asociación Española de Contabilidad y Administración de Empresas (AECA), Pamplona.
- Mariño-Mesías, R. M., Rodríguez-Antón, J. M., Rubio-Andrada, L. (2013, Juny). Análisis de los atributos y variables que configuran el capital humano. Una aplicación en el sector bancario andorrano. Presentat al XXVII Congreso Anual de la Academia Europea de Dirección y Economía de la Empresa (AEDEM), Huelva.
2011:
- Fortó Areny, J., Mariño-Mesías, R. M. (2011, Juny). El capital intel·lectual del sector hoteler del Principat d’Andorra.