Image Alt

Càtedra UNESCO

  /    /  Càtedra UNESCO

La Càtedra UNESCO de la Universitat d’Andorra, titulada “Tecnologies de la informació: Formació i desenvolupament solidari. El cas dels petits estats”, té com objectiu principal ajudar a reduir la fractura digital a través de la formació i de l’intercanvi d’experiències. Per a això, la Càtedra treballa en la promoció de les tecnologies de la informació i la comunicació en el camp de l’ensenyament com un element fonamental per a la difusió d’aquestes tecnologies en la societat. La Càtedra s’inscriu en la Declaració Mundial sobre Educació per a Tots (1990) i en el Marc d’Acció de Dakar (2000), especialment l’objectiu 6 d’aquest marc, referent a la qualitat de l’educació. També participa de la Dècada de l’Educació per al Desenvolupament Sostenible (DESD) de les Nacions Unides, en la mesura que preveu accions formatives en els països en desenvolupament i l’estudi de models d’ensenyament superior aplicables en regions aïllades amb poblacions disperses, recursos limitats i/o dificultats de comunicació.

L’acord de creació de la càtedra es va signar a París entre l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) i la Universitat d’Andorra el 20 de novembre del 2006, i va començar la seva activitat el setembre del 2007 per un període de quatre anys, que s’ha anat renovant consecutivament. Així, la UNESCO va anunciar, el març del 2022, la renovació de la Càtedra UNESCO de l’UdA per un període de quatre anys més, fins al novembre del 2025.

Formació

Els projectes de formació reben el suport de diverses institucions, com ara el Comú d’Andorra la Vella o el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària.

Aula Magna

Un seguit d’activitats acadèmiques destinades a tots els que vulguin formar part de l’alumnat universitari del país, tinguin l’edat que tinguin. Més informació

Aula Lliure

Obre l’accés al coneixement a tots els ciutadans amb  la possibilitat de cursar assignatures dels estudis universitaris, que la Universitat d’Andorra ofereix, sense haver-ne de complir els requisits d’accés. Més informació

Postgrau en Mediació

La necessitat de professionals capaços de desenvolupar la tasca de mediador/a a Andorra és la
motivació principal d’aquest postgrau.

Formació en Gestió de la qualitat

Formació destinada als estudiants i professionals que desitgen millorar les seves competències en el seu àmbit professional.

Formació en Cooperació internacional i voluntariat

Un dels objectius és facilitar eines d’intervenció, habilitats bàsiques i maneig de situacions en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament.

Formació en innovació pedagògica

Taller en aplicacions d’estratègies metodològiques i recursos educatius per a la innovació perdagògicaamb l’objectiu de millorar l’activitat formativa.

Formació en Dislèxia. Concepte, diagnòstic i tractament

L’objectiu principal d’aquest seminari és dotar els professionals dels coneixements la detecció i l’aplicació d’eines d’intervenció, així com sobre la sensibilització de les dificultats manifestes més enllà de la lectura i escriptura.

Formació sobre una altra forma d’ensenyar ciències als nens i nenes

L’objectiu d’aquest seminari és plantejar l’estudi de les ciències des d’un punt de vista inductiu connectant la ciència amb fenomens de la vida quotidiana.

Formació sobre didàctica dels drets humans i de la ciutadania democràtica

En aquest curs es desenvolupen competències professionals docents per a la reflexió, l’aplicació i el disseny de materials educatius sobre els drets humans i la ciutadania democràtica.

Recerca

Col·laboren a la Càtedra UNESCO el Grup de Recerca Interdisciplinari en Educació i el Grup de Recerca en Llengües.

Projecte de multilingüisme i universitat

L’objectiu és conèixer la realitat sociolingüística de la Universitat i dotar-la d’un pla de llengües que promogui el multilingüisme i la sostenibilitat de la llengua pròpia.

Projecte usos i actituds lingüístiques

El projecte usos i actituds lingüístiques estudia l’ús de les llengües i l’actitud al respecte dels alumnes de segona ensenyança del Principat d’Andorra.

Altres projectes

La Universitat dels Infants

Projecte de responsabilitat social universitària amb l’objectiu de promoure l’interès per la ciència i estimular la divulgació científica entre els infants, tot superant els estereotips sobre el saber científic. Més informació

Lliga de Debat

Competició d’oratòria en la qual diversos equips d’estudiants de diferents centres educatius s’afronten en debats contradictoris sobre un tema polèmic i d’actualitat.

UdA Solidària

La comissió UdA Solidària de la Universitat d’Andorra treballa per fomentar la funció social, solidària i de cooperació de l’UdA a través de tasques de sensibilització i voluntariat. Més informació

 

Contacte

Director: Daniel Bastida

A/e: catedraunesco@uda.ad