Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Image Alt

Inclusió i acompanyament

  /    /  Inclusió i acompanyament

La Universitat d’Andorra (UdA) és una institució d’ensenyament superior compromesa amb la garantia dels drets protegits pel Conveni de les Nacions Unides relatiu al dret de les persones amb discapacitat.

Com a institució inclusiva, oberta a la societat i al debat d’idees, l’UdA compta amb una comunitat universitària plural, cohesionada i integrada a la societat, que participa activament en la governança de la institució. El seguiment personalitzat de l’estudiant i la inclusió són els valors que encapçalen el seu Model estratègic.

Totes les persones tenim el dret de rebre l’atenció i els recursos necessaris en el nostre procés d’aprenentatge. És per això que tant l’equitat com la justícia social han de ser presents en la governança i en l’activitat diària de la Universitat, per garantir els drets de les persones, la diversitat i promoure els valors de la cultura democràtica. L’educació inclusiva garanteix l’accés a l’ensenyament, alhora que fomenta la tolerància, la diversitat i el respecte mutu. En un entorn inclusiu, tot l’alumnat té l’oportunitat d’aprendre junts, compartint l’experiència i els valors que proporciona el pas per la Universitat.

És per això que l’UdA compta amb un Pla per a la Inclusivitat i amb el Servei d’Acompanyament a l’Estudiant i al Personal (SAEP).

Què és el SAEP?

El Servei d’Acompanyament a l’Estudiant i al Personal (SAEP) és un espai d’orientació dins de la comunitat universitària, en el qual s’ofereix un servei de suport i acompanyament per a la integració de les persones amb necessitats educatives especials (NEE), amb discapacitat, amb necessitat de suport psicològic a través del SOC, així com un acompanyament a les persones amb necessitats psicosocials o situacions de vulnerabilitat que puguin dificultar o impedir la continuïtat de la seva tasca acadèmica i/o professional, assegurant així una experiència educativa accessible per a tothom.

El SAEP exerceix principalment una funció d’intermediari entre la persona amb dificultats i els possibles serveis d’atenció disponibles al país. Així, el SAEP col·labora amb diferents departaments del Ministeri responsable d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, i el Ministeri de Salut del Govern d’Andorra.

Per tant, per donar la resposta socioeducativa i cultural el SAEP s’organitza en cinc grans eixos:

  1. Atenció a les persones amb Necessitats Educatives Especials (NEE).
  2. Atenció a les persones amb discapacitat.
  3. Atenció a les persones amb problemes d’orientació psicològica (SOC).
  4. Atenció a les persones amb necessitats de caire social.
  5. Atenció als problemes de salut i seguretat laboral.

Com et podem ajudar des del SAEP?

A banda d’obrar per l’eliminació de barreres arquitectòniques i sensorials, en l’afany de garantir la igualtat d’oportunitats a tots els membres de la comunitat universitària, l’UdA també treballa per fer inclusiva tota l’activitat docent. Això es tradueix, no només en l’acció tutorial i en l’adopció d’una metodologia docent inclusiva, sinó també en la possibilitat de realitzar adaptacions docents per a l’estudiantat amb discapacitat  i d’aplicar mesures inclusives per als estudiants amb necessitats educatives especials.

El SAEP ofereix els serveis següents:

  • Atenció personalitzada a través d’entrevistes concertades amb una persona experta.
  • Recursos per l’activitat acadèmica a l’aula presencial i virtual.
  • Mesures de suport per a les persones amb NEE i amb discapacitat.
  • Orientació psicològica
  • Mitjans de suport, que li permet millorar la qualitat de vida, incrementar l’autonomia personal i assolir la inclusió.
  • Atenció a les consultes del professorat sobre les adaptacions realitzades a l’estudiant.

Procediment de sol·licitud del SAEP: l’entrevista

Les persones interessades hauran d’enviar un missatge al correu electrònic del Servei d’acompanyament a l’estudiant i al personal: saep@uda.ad

Des del SAEP es programarà una entrevista amb la persona interessada i una persona experta. L’objectiu és dissenyar mesures de suport ad hoc per a cada persona. El dia de l’entrevista, la persona sol·licitant haurà de portar impresa la documentació mèdica actualitzada que acrediti la seva situació. Les persones amb discapacitat hauran d’aportar la seva certificació CONAVA actualitzada.

En cas de necessitat sobrevinguda un cop iniciat el programa, es podran sol·licitar mesures de suport durant la impartició del programa formatiu.

A través de la signatura de les mesures de suport per part de la persona interessada, aquesta adquireix els drets i els deures de fer-ne un bon ús.

A l’inici de cada programa, les coordinacions de cada titulació informaran el professorat perquè apliqui les mesures de suport a l’estudiant i en garanteixi l’acompanyament.

Les mesures de suport es revisen al llarg dels estudis a través d’entrevistes de seguiment.

Per a més informació podeu consultar el Pla per a la inclusivitat de la Universitat d’Andorra.

Com contactar amb el SAEP?

  • En persona:
    • Al despatx de la responsable del SAEP: Cristina Yáñez.
    • Als despatxos de les coordinacions de les diferents titulacions: Montserrat Aldomà, Montserrat Casalprim, Ferran Dachs, Celia Guitian, Lorena Jordana, Montserrat Pellicer, Carles Porté, Gemma Ribera o Alexandra Saz.
  • Via telèfon: demanar per alguna de les persones mencionades anteriorment al telèfon +376 743 000.
  • Via email: saep@uda.ad.

Servei d’Orientació i Coaching (SOC)

Adreçat a tota la comunitat universitària per afavorir el benestar emocional, dins del SAEP trobem el SOC, que ofereix als membres de la comunitat universitària atenció i suport en l’àmbit de l’orientació i el coaching, per abordar problemes relacionats amb l’estabilitat emocional, el rendiment acadèmic o laboral, o la convivència. Aquest servei, que és gratuït, inclou un màxim de tres hores d’atenció per curs i per persona a repartir segons el que es convingui entre el servei i l’usuari.

La casuística de les afectacions que tracta el SOC són les següents:

  • Coaching i mediació
  • Estat ansiós-depressiu susceptible de derivació externa
  • Trastorn adaptatiu susceptible de derivació externa
  • Quadre ansiós reactiu a situacions relacionals
  • Quadre d’estrès davant de situacions acadèmiques o professionals

Les persones interessades en concertar una cita amb el SOC poden fer-ho per correu electrònic adreçant-se al SAEP (saep@uda.ad), o poden adreçar-se directament al correu electrònic del SOC (soc@uda.ad).