Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
  /  Notícies   /  Inaugurada l’aula Camões de la Universitat d’Andorra

Inaugurada l’aula Camões de la Universitat d’Andorra

Convidat pel rector de la Universitat d’Andorra (UdA), Miquel Nicolau, el secretari d’Estat de les Comunitats Portugueses (Govern de Portugal), José Luis Carneiro, ha inaugurat l’aula Camões de la Universitat d’Andorra, l’espai on a partir d’ara es desenvoluparan de manera estable les classes de llengua i cultura portugueses al nostre centre d’ensenyament superior. L’aula també serà un centre de recursos i suport, ja que inclou una biblioteca especialitzada en les cultures d’expressió portuguesa.

L’acte inaugural s’ha fet coincidint amb la visita oficial al Principat d’Andorra del president de la República portuguesa, Marcelo Rebelo de Sousa. A més del rector i del secretari d’Estat, hi ha participat Filipa Soares, coordinadora de l’Ensenyament del Portuguès a l’Estranger (EPE) per a Espanya i Andorra, i Marc Jover, director de Sistemes Educatius i Relacions Internacionals del Govern d’Andorra.

La inauguració de l’aula ha servit, a més, per fer pública la signatura, el mateix dia, del conveni de creació de la nova Càtedra Camões, que té com a principal objectiu promoure l’activitat científica en l’àmbit de la llengua i la cultura portugueses i en relació amb el Principat d’Andorra. En virtut del nou conveni, l’Instituto Camões cedeix un fons bibliografic i audiovisual i donarà suport al desenvolupament dels plans de recerca. La Universitat d’Andorra, de la seva banda, s’ha compromès a impulsar la investigació, i per aquest motiu la Càtedra estarà coordinada des del Grup de recerca en llengües de l’UdA. Les línies de treball previstes són principalment les següents:

  • Multilingüisme i polítiques lingüístiques al Principat d’Andorra
  • Estudis sobre intercomprensió entre quatre llengües romàniques: portuguès, català, espanyol i francès
  • Didàctica de la llengua portuguesa i la seva literatura
  • Relacions entre Portugal i Andorra en l’àmbit educatiu, cultural, polític i social
  • Sociolingüística de la llengua portuguesa a Andorra

El primer conveni de col·laboració amb l’Instituto Camões data de l’any 2013. L’objectiu ja era aleshores posar en valor l’estatut i el coneixement de la llengua portuguesa mitjançant l’oferta de cursos. Així, des del curs 2013-2014, el Camões posa a disposició un docent de la xarxa de l’EPE perquè es puguin oferir a l’UdA diversos cursos de llengua i cultura portugueses de tres hores setmanals. Fins ara, 116 estudiants ja n’han seguit les formacions, des del nivell A1 fins al nivell C1.1. També s’hi desenvolupen activitats de divulgació cultural, com ara exposicions, projeccions de cinema o lectures literàries.

L’UdA ha aprofitat l’avinentesa, finalment, per anunciar que, de manera complementària, també s’ha tancat un conveni de col·laboració amb la Universitat del Minho, que se signarà properament, per fomentar la mobilitat d’estudiants i personal, i altres projectes conjunts. El conveni entrarà en vigor abans de final d’any.

Data de publicació: 7 de setembre de 2017