Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
  /  Notícies   /  La NUSCT demana més presència de les llengües minoritàries en les aplicacions d’IA

La NUSCT demana més presència de les llengües minoritàries en les aplicacions d’IA

Els membres de la xarxa NUSCT (Network of Universities of Small Countries and Territories), de la qual la Universitat d’Andorra (UdA) és membre fundacional, han signat una declaració conjunta per expressar la seva preocupació per la poca presència que tenen les llengües minoritàries en les aplicacions produïdes i comercialitzades per empreses de tecnologia que utilitzen intel·ligència artificial.

En la declaració, la NUSCT demana a les companyies tecnològiques internacionals que incloguin les llengües minoritàries en el disseny i la producció de programari basat en intel·ligència artificial. La crida fa referència especialment a les llengües que es parlen en els països i territoris dels membres de la xarxa, que són Andorra, Gibraltar, Groenlàndia, Illes Fèroe, Islàndia, Liechtenstein, Malta, Montenegro, San Marino i Xipre. Els signataris es mostren preocupats perquè aquesta absència pugui posar en perill encara més la supervivència d’aquestes llengües i, en conseqüència, de les cultures minoritàries de pobles no sobirans. A més, els membres de la NUSCT han fet extensiva la demanda als seus respectius governs, organitzacions multilaterals i xarxes d’universitats, com l’Associació Internacional d’Universitats (IAU) i l’Associació Europea d’Universitats (EUA).

Aquesta és una de les accions acordades en la darrera reunió anual de la NUSCT, celebrada a principis de maig a Nuuk (Groenlàndia). Els membres de la xarxa també van acordar renovar la seva crida a aturar la invasió d’Ucraïna per l’exèrcit de Rússia. En una nova declaració, la NUSCT expressa la seva preocupació per l’augment de les víctimes civils i militars, la destrucció de ciutats i pobles, l’acumulació de proves dels actes de guerra comesos per les forces armades russes, l’expansió de la usurpació del territori d’Ucraïna, i per les males perspectives d’una resolució pacífica del conflicte. Per aquest motiu, les universitats de la NUSCT reiteren la seva condemna a la invasió i reclamen als líders mundials i a les organitzacions internacionals incrementar els seus esforços per poder assolir l’aturada immediata d’aquesta agressió militar de manera pacífica.

Data de publicació: 2 de juny de 2022