Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
  /  Notícies   /  La Universitat d’Andorra, compromesa amb la igualtat de gènere

La Universitat d’Andorra, compromesa amb la igualtat de gènere

En el marc del cinquè dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), dedicat a la igualtat de gènere, la Universitat d’Andorra (UdA) se suma a la celebració del Dia Internacional de les Dones que té lloc aquest divendres 8 de març. La comunitat universitària ha fet una petita concentració al migdia a la plaça de la Germandat per expressar el seu suport envers la igualtat de gènere i per rebutjar qualsevol tipus de violència masclista.

Però més enllà d’actes simbòlics, la Universitat està compromesa de fa anys amb l’objectiu d’assolir la igualtat efectiva entre homes i dones. El 55% de l’estudiantat és del gènere femení, i 8 de les 10 tesis doctorals defensades a l’UdA són de dones, unes xifres que contribueixen a l’apoderament de la dona, facilitant l’obtenció de titulacions que els permetin accedir a llocs de treball qualificats. A més, la institució compta amb una majoria de dones en els càrrecs de responsabilitat (direccions, coordinacions, gerència i representants electes), cosa que es tradueix en una majoria femenina a la Junta Acadèmica i en la paritat al Consell Universitari.

Pel que fa al personal, el 2008 l’UdA va posar en marxa un Programa de conciliació familiar amb mesures que permeten a homes i a dones combinar la seva feina amb la cura de menors de 12 anys o de familiars amb necessitats específiques. El programa, que inclou opcions com la del teletreball, s’ha anat actualitzant periòdicament.

D’altra banda, per contribuir a la conscienciació i el foment de la igualtat de gènere, des de fa dos cursos, el bàtxelor d’Infermeria inclou una assignatura optativa sobre Gènere i salut. El setembre del 2017 es va oferir al personal el curs Eines per prevenir la violència de gènere i, el passat mes de novembre, els estudiants del bàtxelor en Ciències de l’educació van rebre una formació sobre violència de gènere en el marc de la campanya del Govern “No t’equivoquis. És violència”.

En aquest mateix sentit, el proper mes d’abril s’ha programat un nou seminari del Cicle de Perfeccionament Professional dedicat a les violències sexuals des d’una perspectiva psicosocial, i en el programa de la propera edició de l’Aula d’Estiu de la Universitat d’Andorra s’ha inclòs un curs sobre Gènere, educació i salut, amb l’objectiu de comprendre com es reprodueixen les desigualtats socials i culturals entre els sexes en l’àmbit de la salut.

Finalment, i també en l’àmbit acadèmic, la Universitat d’Andorra ha contribuït a difondre entre la comunitat universitària les Guies per a una docència universitària amb perspectiva de gènere que ha elaborat recentment la Xarxa Vives d’Universitats, de la qual l’UdA és membre.

Data de publicació: 6 de març del 2019
Darrera actualització: 7 de març del 2019