Dins la nostra societat, altament digitalitzada, actualment s’evidencien conseqüències negatives d’un ús excessiu de dispositius electrònics cap a la salut de les persones (addiccions, ansietat, depressió, insomni, aïllament, etc.). El Repte de les set claus del benestar digital és un projecte impulsat pels docents Cristina Carbonell i Carles Porté que té la voluntat de fomentar el benestar digital i evitar el mal ús dels dispositius electrònics entre la comunitat universitària.
La iniciativa, que va guanyar el premi de la tercera edició del concurs ODS “Què podem fer a l’UdA per la salut i el benestar (ODS 3)” en la categoria de personal, proposa un conjunt d’accions al llarg de set dies per conscienciar sobre la necessitat d’un equilibri raonable entre l’ús de la tecnologia i la salut de les persones. La difusió de les accions es farà coincidir amb el Dia mundial de l’aprenentatge digital, que la UNESCO commemora cada 19 de març.
La proposta va dirigida al col·lectiu d’estudiants, al personal de la Universitat i al professorat col·laborador, a qui es vol instar a dur a terme una sèrie d’accions per mitigar els efectes negatius de l’ús dels dispositius electrònics com són els mòbils. Tothom que hi participi ha d’emplenar un formulari que pot recollir a la recepció de l’UdA o descarregar-se aquí i, posteriorment, tothom que el mostri a la recepció degudament complimentat, rebrà un obsequi de l’UdA.
Cada dia, una nova dimensió
La idea d’aquesta iniciativa parteix del concepte de consciència digital recollit en el projecte Click & Safe de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que consisteix a ser conscients del que comporta l’ús de la tecnologia, tant dels riscos com dels avantatges. És a partir d’aquest coneixement que es pot fomentar un ús responsable i conscient que previngui les conseqüències negatives dels mals usos de la tecnologia. Els tipus de consciència digital són:
- Benestar digital
- Ciberseguretat
- Desenvolupament digital
- Criança digital
- Ciutadania digital
- Inclusió digital
- Educació en línia
- Identitat digital
- Protecció de dades
- Informació fiable
En la manca del benestar digital es troben diferents tipus d’afectacions a la salut de les persones, com ara:
- Fatiga visual
- Insomni
- Sedentarisme
- Alteracions de l’estat d’ànim
- Disminució de la interacció social
- Disminució de l’atenció
- Disminució de la creativitat
- Ciberbullying i risc de suïcidi
Les recomanacions i accions que es proposen per fomentar el benestar digital s’aniran coneixent a través de set vídeos elaborats pels estudiants de primer del bàtxelor en Ciències de l’educació en el marc del seminari TIC, i que l’UdA publicarà a les seves xarxes socials a partir del dilluns 17 de març de 2025. Cada vídeo correspon a una dimensió del benestar digital, i a continuació trobareu informació ampliada sobre cadascuna de les dimensions:
1. Consciència d’ús de temps digital
Per a dur a terme aquesta primera dimensió, és fonamental començar amb una avaluació honesta i detallada del teu ús actual del mòbil. Això implica revisar tant les aplicacions que utilitzes com el temps que hi passes. Per fer-ho, podem utilitzar els recursos que ens proporcionen els mateixos dispositius digitals. Aquest primer pas és crucial per prendre consciència dels nostres hàbits digitals i establir les bases per a un canvi positiu cap a un benestar digital millorat.
2. Gestió del temps i establiment de límits
Un cop som conscients del temps que passem davant d’una pantalla, toca pensar si és el correcte i aprofitar les ajudes que ens proporcionen els dispositius per gestionar-lo millor.
Configurar límits de temps per grups d’aplicacions t’ajudarà a gestionar millor el temps que passes davant del teu mòbil, especialment en aquelles apps que poden resultar més distractives o menys productives.
Configurar límits de temps per a les aplicacions és un pas crucial per prendre control sobre el nostre ús del mòbil i fomentar un benestar digital. En fer-ho, no només reduïm la distracció i el temps perdut, sinó que també promovem un ús més conscient i significatiu de la tecnologia a les nostres vides.
3. Seguretat i privacitat en línia
Millorar la teva seguretat i privacitat digital t’ajuda a protegir la teva informació personal en línia. En prendre mesures proactives com actualitzar contrasenyes, activar l’autenticació de dos factors i ajustar la configuració de privacitat, pots reduir significativament el risc de ser víctima de ciberatacs i protegir la teva empremta digital. Educar-te sobre pràctiques segures en línia, com la detecció d’URL sospitoses i la identificació d’intents d’estafa, és essencial per mantenir-te segur en l’entorn digital.
4. Relacions digitals
Aquest pas t’ajudarà a assegurar que el teu temps a les xarxes socials sigui positiu, enriquidor i alineat amb els teus valors i interessos personals. Fer neteja de les persones a qui segueixes a les xarxes socials és un pas important per prendre control sobre l’impacte que aquestes plataformes tenen a la teva vida. En envoltar-te de contingut que reflecteixi els teus interessos autèntics i et faci sentir bé, pots transformar la teva experiència a les xarxes socials en una font educativa, inspiradora i positiva. Aquesta tasca també pot ajudar-te a mantenir relacions digitals més significatives i autèntiques, centrant-te en les connexions que realment importen per al teu benestar emocional i social en línia.
5. Habilitats crítiques digitals
En l’era de la informació digital, és crucial desenvolupar habilitats crítiques per afrontar la sobreabundància d’informació i els riscos de la desinformació. Aquesta jornada està dedicada a l’aprenentatge de com distingir entre informació fiable i enganyosa, així com diferenciar els fets de les opinions. Capacitar-se per ser consumidors crítics de contingut digital és una habilitat essencial per navegar l’entorn en línia amb seguretat i confiança. Utilitza aquest temps per a explorar eines i recursos que et permetin validar la informació que consumeixes i comparteixes, contribuint a una cultura digital més informada i responsable.
6. Rutines saludables
Planejar una rutina de desconnexió diària ens permet establir límits saludables entre la nostra vida digital i cara a cara, permetent-nos gaudir de moments de tranquil·litat, reflexió i connexió sense distraccions tecnològiques.
En dedicar un temps diari a allunyar-te de les pantalles, pots gaudir dels beneficis d’una ment més tranquil·la, un cos més relaxat i una vida més connectada i significativa.
7. Minimalisme
Adoptar una filosofia de minimalisme digital pot tenir un impacte positiu en la teva productivitat i benestar general. Mitjançant la reducció de distraccions innecessàries podràs millorar la teva concentració i eficiència en les tasques diàries. Personalitzar la pantalla d’inici i organitzar les aplicacions en carpetes també pot ajudar a reduir el caos digital i facilitar-ne l’accés. Fer una neteja regular del contingut digital com correus electrònics, fotografies i captures de pantalla t’ajudarà a mantenir una interfície ordenada i eficient, minimitzant la sensació d’aclaparament i permetent-te centrar en el que realment importa. A més, reduir el contingut multimèdia digital també és important per optimitzar l’espai d’emmagatzematge i mantenir el dispositiu funcionant de manera fluida.