Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Image Alt

Promoció de la salut

Consells per fer carmanyoles saludables

Fer una planificació dels menús setmanalment ajuda a:

  • Seguir una alimentació saludable.
  • Reduir la despesa quan vas a comprar.
  • Evitar el malbaratament alimentari.

És important guardar bé els aliments en carmanyoles hermètiques:

  • Duren entre 2 i 4 dies a la nevera.
  • Es poden congelar per una durada més llarga.
  • No es barregen olors d’altres aliments.
  • No es contamina el seu contingut.

Tots els àpats s’haurien de cuinar amb olis vegetals saludables i haurien d’incloure:

  • ½ plat de vegetals i fruites: intentar incorporar color i varietat (1). És important incloure fruita fresca (2).
  • ¼ de plat d’hidrats de carboni: preferiblement el gra integral i intacte (3).
  • ¼ de plat de proteïna: peix, carn, llegums, ou i nous són fonts de proteïna saludables i versàtils. Cal limitar les carns vermelles o processades.
Referències bibliogràfiques:
1. The Nutrition Source. Healthy Eating Plate. Harvard T. H. Chan, School of public health (Revisat gener 2023). Disponible a: https://nutritionsource.hsph.harvard.edu/healthy-eating-plate/
2. Canal Salut. Alimentació saludable a la feina. Generalitat de Catalunya (Actualitzat 1 d’abril 2025) Disponible a: https://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/alimentacio/saludable/feina/
3. Fernandez, R., Sorlí, J. V., Portolés, O., Fuentes, A., Ripollés, M., Ortega, C., Coltell, O., Corella, D. Tápers saludables y sostenibles: guia práctica para su elaboración y evaluacion. España, Universitat de València (2020, 2025) Disponible a: https://www.uv.es/uvsostenible/Taperssaludables.pdf
4. Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). Petits canvis per menjar millor. Generalitat de Catalunya (Actualitzat 20 de novembre de 2023). Disponible a : https://salutpublica.gencat.cat/ca/ambits/salut-laboral/empresa-promotora-salut/programes/alimentacio/petits-canvis-menjar-millor/

Consells d’ergonomia

L’ergonomia estudia com adaptar millor el cos a l’hora de treballar davant d’un ordinador (1). L’objectiu és adaptar el lloc de treball o d’estudi a les capacitats i possibilitats de l’ésser humà (1, 2):

  • La posició de la pantalla ha d’estar a l’altura dels ulls. Es recomana utilitzar elevadors de pantalla si és necessari.
  • La pantalla ha d’estar a una distància de 50-70 cm.
  • El teclat i el ratolí han d’estar al nivell dels colzes per evitar tensions en les espatlles i canells.
  • La cadira i la inclinació del respatller s’han de regular a la taula.

Moviment i pauses actives

  • Seguir la regla 20-20-20 per evitar fatiga visual digital: apartar la mirada de la pantalla durant 20 segons enfocant alguna cosa que estigui a 20 peus de distància (6 m) cada 20 minuts (3).
  • Fer una pausa de 5-10 minuts cada hora per evitar rigidesa muscular.
  • Canviar de postura i fer estiraments suaus durant la jornada laboral.
  • Incorporar exercicis de mobilitat per reduir la tensió muscular (4).
Referències bibliogràfiques:
1. National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH). About Ergonomics and Work-Related Musculoskeletal Disorders. U.S. Centers for disease control and prevention. (21 de febrer de 2024). Disponible a : https://www.cdc.gov/niosh/ergonomics/about/index.html
2. Asociación Española de Ergonomía. ¿Qué es la ergonomía? Asociación Española de Ergonomía. (consultat 1 d’abril 2025). Disponible a : http://www.ergonomos.es/ergonomia.php
3. American Optometric Association. Computer vision syndrome. American Optometric Association. (consultat 1 d’abril 2025). Disponible a : https://www.aoa.org/healthy-eyes/eye-and-vision-conditions/computer-vision-syndrome
4. Universitat d’Andorra. Prevenció de riscos laborals. Universitat d’Andorra (2025). Disponible a: https://www.uda.ad/universitat/informacio-institucional/riscos-laborals/

Dolor, postures i mites