La Universitat d’Andorra celebra els seus 30 anys, “i més”

Enguany es compleixen els 30 anys de l’inici de l’ensenyament superior a Andorra, esdeveniment que marca també l’origen d’una institució, la Universitat d’Andorra (UdA), que s’ha desenvolupat en formació i recerca a un ritme sostingut, fins a disposar d’una oferta formativa que completa els tres graus acadèmics universitaris (bàtxelor, màster i doctorat). Els actes de commemoració del 30è aniversari de la Universitat d’Andorra van iniciar-se l’octubre del 2017, coincidint amb l’acte d’inauguració del 30è curs acadèmic, i s’estendran durant el curs 2018-2019. Entre les accions que s’han dut a terme per celebrar l’efemèride, destaquen el desenvolupament de la identitat gràfica “30 i més”, que indica la voluntat de continuar projectant-se cap al futur; la creació d’UdA Alumni, la xarxa d’antics estudiants de la Universitat d’Andorra; i l’execució d’una pintura mural de grans dimensions elaborat per David Segura i José Manuel Ramos i que porta per títol Cubs del coneixement. També s’estan duent a terme moltes altres activitats, com trobades socials, xerrades o exposicions, tot al llarg del calendari acadèmic.

El setembre de l’any 1988, 13 estudiants van començar el primer curs de la diplomatura d’Infermeria a l’Escola Universitària d’Infermeria situada a Andorra la Vella. Al mateix temps, s’impartia la primera classe del diploma professional avançat en Informàtica de gestió a l’Escola d’Informàtica de Sant Julià de Lòria, amb 12 estudiants. Aquelles primeres classes van ser l’inici de l’ensenyament superior a Andorra, i també de la Universitat d’Andorra, que naixeria formalment el 1997 de la integració de les dues escoles universitàries i la creació del Centre d’Estudis Virtuals i d’Extensió Universitària. El curs 2003-2004 es va inaugurar el campus de Sant Julià de Lòria, que va permetre reunir els tres centres en un mateix edifici, i l’any 2010 es va completar l’adaptació de les titulacions a l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior.

En els darrers trenta anys, l’UdA ha tramitat un total de 15.201 matrícules de les prop de 600 formacions que ha ofert, i ha expedit 4.877 diplomes, dels quals 1.100 són títols d’estat. En concret, han estat 195 diplomes professionals avançats, 482 diplomatures, 135 llicenciatures, 278 bàtxelors i 10 doctorats. La formació continuada (postgraus, cursos d’actualització i seminaris) ha representat un volum de 9.808 expedients i 3.447 títols propis. A banda de la docència, l’UdA s’ha dedicat a la transferència de coneixement cap a la societat, i s’ha dotat d’un pla de recerca per desenvolupar projectes d’investigació en àmbits com l’aprenentatge virtual, la seguretat en la transmissió de dades o la llengua catalana. Hi ha actualment, actius, quatre grups de recerca i un equip d’innovació.