L’UdA “envia” al futur un volum de 80 litres de documentació i objectes representatius del present
Per cloure els actes de commemoració del 30è aniversari de la Universitat d’Andorra (UdA), el dimarts 7 de maig es va fer l’acte de col·locació i tancament d’una Càpsula del temps que donarà a conèixer a les generacions futures com era la Universitat i el país l’any 2019. La càpsula, que va quedar instal·lada i segellada en un espai de la planta baixa de l’UdA, té unes dimensions de 50x40x40 centímetres i 80 litres de volum. Conté documentació i objectes representatius del present i no podrà ser oberta fins al curs 2088/2089, coincidint amb el centenari de la Universitat.
El contingut de la Càpsula del temps ha estat escollit d’entre les idees aportades per la comunitat universitària (estudiants, personal, UdA Alumni, UdA Activa… ) i també per la societat en general, ja que a principi de curs es va dur a terme un procés participatiu obert a tothom per recollir propostes. El resultat permet fer-se una idea de com és avui en dia la Universitat i la vida quotidiana a Andorra l’any 2019.
D’entre els documents que s’hi han inclòs destaquen les cartes que el rector de l’UdA, Miquel Nicolau, el ministre d’Eduació i Ensenyament Superior, Eric Jover, i el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, adrecen als seus successors de l’any 2088 expressant els seus desitjos de com ha d’evolucionar la societat andorrana en el futur.
El recipient inclou diversos objectes d’ús quotidià que segurament estaran en desús d’aquí a 70 anys: una clau d’una porta, una targeta de crèdit, un telèfon mòbil, una targeta SIM cedida per Andorra Telecom, un segell, monedes d’euro andorranes, bolígrafs dels cinc bancs que hi ha al país, bombetes, forfets d’esquí o un llibre en paper, el darrer manual editat per la Universitat d’Andorra sobre la història econòmica d’Andorra dels segles XX i XXI.
A proposta d’UdA Activa (col·lectiu de treballadors jubilats), i davant la preocupació per la progressiva disminució de les abelles, s’han inclòs mostres dels seus productes: mel, pròpolis, pol·len i bresca.
D’entre els objectes representatius de la Universitat destaquen una mascareta, un equip de sèrum i una xeringa que s’utilitzen al bàtxelor en Infermeria, una targeta informàtica Arduino, retoladors i esborrador per a les pissarres que es fan servir a les aules en l’actualitat, models d’exàmens del bàtxelor en Administració d’empreses, diverses fotografies dels estudiants del curs 2018-2019, i un vídeo en què els estudiants mostren les instal·lacions actuals de l’UdA.
Com a pinzellada de com era el món l’any 2019, s’ha inclòs la llista de conflictes armats que segueixen actius en l’actualitat, una llista dels preus dels carburants, un got i un plat de plàstic, llavors de tabac i un paquet de cigarrets fabricats a Andorra. A més, s’ha inclòs una clau gravada en una placa per recuperar una fracció simbòlica d’un Bitcoin.
Per últim, la Càpsula conté missatges escrits a mà per tot el personal de la Universitat, tenint en compte que tot sembla indicar que d’aquí a 70 anys no es podrà llegir cap suport digital actual. Tot i això, la Càpsula del temps conté una còpia en digital de tots els documents i fotografies que s’hi inclouen enregistrada en un disc òptic Blu-Ray amb un certificat de vida de 100 anys, que també conté vídeos de la Universitat. A més, al recipient també s’hi ha afegit un reproductor de discos Blu-Ray per facilitar que els encarregats d’obrir la càpsula puguin llegir-lo. Els documents s’han imprès en paper lliure d’àcid i amb impressora d’injecció de tinta per garantir-ne la seva conservació.
Per assegurar que la Càpsula no caigui en l’oblit, es registrarà al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC), i a la International Time Capsule Society de la Universitat d’Oglethorpe (EUA). Així mateix, la informació sobre el tancament de la Càpsula s’inclourà a partir d’ara en tots els resums històrics de l’UdA.
L’acte de tancament de la Càpsula, presidit per Nicolau, Jover i Vila, va comptar amb la presència d’una nombrosa representació de la comunitat universitària, i va servir per reconèixer la tasca de les persones que l’any 1988 van creure en la necessitat de disposar de formació d’ensenyament superior a Andorra i van impulsar l’Escola d’Infermeria i l’Escola d’Informàtica, embrions de la Universitat d’Andorra.
Data de publicació: 7 de maig del 2019