La cooperació judicial internacional. Justícia internacional
Descripció
Aquest curs forma part de l’oferta d’Aula Lliure de la Universitat d’Andorra, que engloba el conjunt d’assignatures o mòduls de les carreres reglades de la Universitat que s’obren a professionals del país o a qualsevol persona interessada en la matèria.
Aquest curs té per objecte l’estudi de la cooperació judicial internacional civil, la cooperació judicial internacional penal i el procediment d’extradició.
Pretén oferir una visió completa dels convenis ratificats per Andorra que regulen la cooperació internacional tant en l’àmbit civil com en l’àmbit penal, i la seva aplicació nacional. S’estudiarà també la legislació i la jurisprudència andorranes en matèria de cooperació judicial i incorporació de la prova transnacional, i d’extradició, des d’una visió eminentment pràctica, donant les eines necessàries per a executar i trametre demandes de cooperació internacional en tots els àmbits del dret.
Es donarà una visió de l’estructura, funcions, composició i objectius del Tribunal Europeu dels Drets Humans, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea i el Tribunal especial de la Haia, així com la incorporació de la seva jurisprudència en l’àmbit nacional.
Així mateix, a través de l’anàlisi dels esmentats tribunals, es copsarà la seva influència en el sistema de Justícia andorrà i el seu impacte tant normatiu com jurisprudencial i pràctic, atès que cada vegada més, s’ha d’acudir a procediments de cooperació internacional per a la resolució d’aspectes processals o per a l’execució de determinades resolucions estrangeres.
Aquest curs vol promoure l’obertura als professionals amb interès en la matèria, oferint-los-hi la possibilitat de matricular-se a una assignatura que també s’engloba dins del marc del màster en Dret de la Universitat d’Andorra.
Forma part del programa de formació en l’àmbit judicial impulsat per la Universitat d’Andorra i el Consell Superior de la Justícia d’Andorra per tal de crear noves vocacions vers la carrera judicial (magistrats/ades, batlles i fiscals) i la carrera de secretaria judicial, així com desenvolupar les competències per a l’exercici d’aquestes professions.
A qui va dirigit
Aquest curs va dirigit a professionals del país amb interès per conèixer els principis i mecanismes de la cooperació judicial internacional a Andorra, tant en els àmbits civil com penal, des de l’estudi de la normativa nacional i els convenis internacionals aplicables i la jurisprudència existent, i en especial, els procediments d’extradició, el funcionament de les citacions, notificacions i la prova transnacional, en especial, en l’àmbit de la família. Així mateix, també es dirigeix a professionals amb interès en l’estructura i organització de la justícia internacional i en l’impacte per al sistema de Justícia andorrà de la jurisprudència emesa pels diversos tribunals internacionals.
Metodologia
La metodologia d’aquest programa és presencial. Les classes lectives combinen l’exposició oral per part del docent amb la resolució de situacions reals, i requereixen una dedicació addicional per part de l’estudiant amb les lectures encomanades, l’elaboració de treballs i la preparació prèvia de les classes que el professorat estableixi.
Professorat
- Borja Aguado Delgado: postgrau en Dret andorrà per la Universitat d’Andorra, llicenciatura en dret i llicenciatura en economia per la Universitat Carlos III de Madrid, fiscal adjunt.
- Laura Solanes Colell: llicenciada en Dret per la Universitat Pompeu Fabra, batlle de la jurisdicció civil i de menors.
- Marc Casadevall Touseil: master en Droit per la Universitat Paris I i II.
Programa
Es pot consultar el contingut del curs al pla docent de l’assignatura del màster en Dret del qual prové aquest programa: Pla docent
Durada i calendari
El curs té una càrrega lectiva de 5 crèdits europeus (CE) i s’ofereix el segon semestre (de febrer a juny) de cada any senar. Les classes lectives es faran a la seu del Consell Superior de la Justícia d’Andorra i es preveu que siguin els dijous de 15.30 i les 19.00 hores (horari i calendari a confirmar abans de l’inici del curs).
Titulació
Les persones que superin el procés d’avaluació obtindran un Diploma d’aprofitament en La cooperació judicial interrnacional. Justícia internacional expedit per la Universitat d’Andorra.
Preinscripció i matrícula
El preu de matrícula d’aquest curs és de 70,68 euros per crèdit.
El període de preinscripció s’obre de novembre a la primera setmana de febrer.
El curs s’anul·larà si no hi ha un mínim de 5 estudiants matriculats.
Per a més informació
Plaça de la Germandat, 7
AD600 Sant Julià de Lòria.
Principat d’Andorra
Tel. +376 743 000
A/e. euniversitaria@uda.ad
Modalitat:
presencial
Càrrega lectiva:
5 crèdits europeus
Durada:
De febrer a juny (anys senars)
Idiomes:
català
Organitzen:

