Postgrau en Mediació i altres sistemes alternatius de resolució de conflictes
Presentació
Els mètodes alternatius de resolució de conflictes (mediació, arbitratge i conciliació) representen uns avantatges (rapidesa, control sobre el procediment, confidencialitat…) alhora que permeten una descongestió de l’administració de justícia que pot representar una reducció del temps necessari per obtenir una sentència definitiva.
La mediació és un mètode confidencial i flexible de gestió de desavinences en què les parts que tenen un desacord es reuneixen amb un professional neutral i imparcial: la persona mediadora. El seu paper és el de facilitar el diàleg i la comunicació, concretar els temes en desavinença i ajudar a les parts a negociar acords mútuament satisfactoris. Alguns dels seus avantatges són que els desacords es poden resoldre de forma més ràpida, més econòmica i permetent salvaguardar la relació (personal, familiar, laboral o empresarial) entre els actors.
La mediació és una eina cada cop més popular en els països europeus, sigui de forma independent o com una eina complementària al sistema de justícia. En aquest sentit, la mediació pot ajudar a que un nombre important de litigis es resolguin abans d’arribar als Jutjats, contribuint a alleugerir la primera instància. La flexibilitat d’aquest mètode, permet també introduir-lo en qualsevol moment del procés judicial o inclús com a eina per afavorir l’execució de les sentències.
A Andorra l’aprovació de la Llei 3/2018, de 22 de març, de Mediació, obre un nou camp d’actuació professional per aquelles persones que vulguin fer del diàleg una eina per resoldre les desavinences. La Llei obre un ampli ventall de possibilitats quant a la tipologia de casos susceptibles de ser derivats a mediació. Finalment, la Llei designa la mediació com un procediment complementari al sistema de justícia al permetre col·laborar en l’objectiu de prestar una tutela judicial efectiva. Per aquest motiu, estableix un procediment de mediació judicial.
Objectius
En el postgrau en Mediació i altres sistemes de resolució de conflictes l’estudiant coneixerà els mètodes alternatius de resolució de desavinences (ADR), amb un especial èmfasi en la mediació. L’objectiu principal és que l’estudiant desenvolupi les competències necessàries per esdevenir persones mediadores.
En concret, els objectius inclouen:
- Formar l’estudiant en els coneixements, teòrics i pràctics, necessaris per poder valorar la idoneïtat dels diferents sistemes ADR en conflictes d’àmbits com l’empresa, les organitzacions, el consum….
- Desenvolupar les competències necessàries per planificar i implementar amb èxit un procés de mediació.
- Potenciar en l’estudiant les habilitats i estratègies bàsiques per dirigir un procés de mediació.
- Treballar les eines necessàries per promoure la mediació i els altres mecanismes de gestió de conflictes com a eines de gestió de desavinences en àmbit empresarial, laborals i comunitari, entre altres.
A qui va dirigit
Aquest programa va dirigit principalment a professionals de l’àmbit del dret, la justícia, l’empresa, els recursos humans, i a qualsevol col·lectiu professional amb necessitat d’exercir tasques de gestió de conflictes, per exemple en escoles, organitzacions no governamentals, fundacions, immobiliàries, etc.
Metodologia
La metodologia d’aquest programa és presencial i combina les classes lectives presencials que es faran a la Universitat d’Andorra, amb l’estudi dels materials per part dels i les participants i que trobaran al Campus virtual, l’elaboració de treballs i la preparació de les activitats d’avaluació.
Les classes lectives combinaran l’exposició teòrica amb la seva aplicació a casos pràctics. Les sessions inclouran dramatitzacions (role play) i dinàmiques que permetin a l’estudiant aplicar els coneixements adquirits durant la sessió presencial.
Per tal de permetre una atenció personalitzada i un treball adequat de les eines i habilitats, els grups seran reduïts, d’un màxim de 20 alumnes.
Les pràctiques estaran integrades en les sessions presencials. A més, l’estudiant haurà de realitzar un treball sobre algun aspecte pràctic relacionat amb la mediació i la gestió de conflictes, així com una anàlisi sobre un cas pràctic de mediació.
La llengua vehicular de les classes lectives serà el català, però excepcionalment es podran fer classes en castellà i francès.
Campus virtual
Els programes presencials utilitzen el campus virtual de la Universitat d’Andorra, com a espai de continuïtat entre les sessions presencials. El campus, com a entorn virtual d’aprenentatge, ofereix diversos recursos per facilitar la comunicació, l’accés a la informació i el lliurament d’activitats.
L’aula del campus virtual és l’espai on els i les participants trobaran la documentació de cada mòdul, on podran consultar les activitats que han d’elaborar i fer-ne el lliurament en línia, consultar les qualificacions i accedir als calendaris del programa. Així mateix, l’aula del campus virtual permet accedir a diversos espais de comunicació.
L’aula del campus virtual és l’espai on es pot accedir a tota la informació rellevant per al seguiment del programa.
Codirecció acadèmica
- Ramon Tena, mediador i professor col·laborador de la Universitat d’Andorra.
- Antoni Vidal, director de les formacions en mediació del CICAC.
Professorat
- Mercè Alaball Giménez, mediadora i consultora en comunicació personal.
- Eduard Bertran, advocat, consultor i expert en negociació.
- Manel Canyameres Sanahuja, advocat i mediador. Soci fundador d’ALTER.
- Jordi Casajoana, advocat i mediador.
- Alba Castellví Miquel, mediadora, sociòloga i educadora.
- Carles García Roqueta, advocat, mediador i àrbitre. President de la Societat Catalana de Mediació en Salut.
- Antoni Giner Tarrida, mediador i psicòleg.
- Rafael Llinàs Salmerón, psicòleg, mediador i conflictòleg.
- Cristina Madrigal Vendrell, mediadora i advocada.
- Marta Martínez, mediadora i presidenta de la Comissió de Mediació del Consell de l’Advocacia Catalana.
- Pascual Ortuño, ex-magistrat, professor i consultor legal.
- Gemma Pons, consultora internacional en gestió de conflictes, advocada i mediadora.
- Montse Raga, magistrada.
- Núria Solé, advocada i mediadora.
- Ramon Tena Pera, mediador i formador. Director de Dialoga.
- Anna Valera, advocada i mediadora
- Anna Vall, advocada i mediadora
- Antoni Vidal Teixidó, advocat i mediador. Soci fundador d’ALTER.
- Javier Wilhelm, psicòleg i mediador.
Durada i calendari
El postgrau té una càrrega de 15 crèdits europeus i es desenvolupa d’octubre del 2025 a maig del 2026. Aquesta càrrega representa una dedicació aproximada de 450 hores per part de l’estudiantat, que inclouen la preparació de les classes lectives, dels treballs, de les exposicions, de casos pràctics i d’activitats d’avaluació, així com l’assistència a les classes lectives, que representen una càrrega de 150 hores que es distribueixen en dues parts: 120 hores del mòdul comú i 30 hores del mòdul específic.
Els dos cursos es corresponen amb les especialitats de la part específica. Tenen un càrrega de 3 crèdits europeus i es desenvolupen de febrer a maig del 2026.
Les classes lectives presencials inclouen sessions teòriques i pràctiques, i es faran a la Universitat d’Andorra els divendres de les 8.30 a les 13 h i de les 14 a les 17.30 h, d’octubre del 2025 a maig del 2026.
La distribució de les hores totals de dedicació que requereix aquest programa es distribueix de la manera següent:
- Hores de classe presencial mòdul comú: 120 hores
- Hores de classe presencial especialitzacions/cursos: 30 hores
- Hores de treball individual mòdul comú: 240 hores
- Hores de treball individual especialitzacions/cursos: 60 hores
Programa
Per tal d’obtenir el títol de postgrau, l’estudiant haurà de cursar el mòdul comú (120 hores), així com una de les especialitzacions del mòdul específic (30 hores). Total 150 hores lectives.
Cadascuna de les especialitzacions s’oferirà també com a programa independent del postgrau per a aquelles persones que ja tinguin superada la part comú d’aquesta edició o d’edicions anteriors d’aquest programa.
I. MÒDUL COMÚ
Tema 1. El conflicte. Tipologies i nivells. Anàlisi i formes de gestió (16 hores)
- Definició del conflicte. Gènesi i tipologia del conflicte. L’iceberg del conflicte. Tècniques d’anàlisi i tractament del conflicte. Aspectes positius i negatius. Les percepcions. Les persones i el conflicte. Estils personals d’afrontament. Formes d’actuar segons els perfils psicològics i reaccions davant del conflicte.
- Aplicació pràctica simulada del contingut del mòdul.
Tema 2. Marc jurídic andorrà (8 hores)
- Marc jurídic andorrà: oportunitats per desenvolupar la mediació. La legislació en mediació als Estats veïns: França i Espanya. Les directives i programes europeus. Recomanació del Consell d’Europa. Conseqüències de la mediació i repercussions jurídiques, econòmiques i fiscals. Validesa dels acords de mediació. Persones legitimades, diferències en la mediació familiar i civil. Històric de la mediació a Andorra.
Tema 3. Les eines de la persona mediadora (24 hores)
- La Comunicació no violenta, base de treball de la persona mediadora: Elements que faciliten o dificulten la comunicació.
- Eines comunicatives de la persona mediadora: Preguntes obertes, escolta activa i empàtica, reformulació.
- Eines de negociació per la persona mediadora: MAAN, PAAN, ZOPA i primera oferta.
- Aplicació pràctica simulada del contingut del mòdul.
Tema 4. La mediació: Principis, disseny del procés i pràctica de la mediació (32 hores)
- Planificació i disseny d’un procés de mediació.
- El procés de mediació i les seves fases. Clarificació d’interessos i necessitats. Identificació de punts claus. Treball d’opcions i localitzacions d’interessos comuns. Negociació i establiments d’acords.
- Persones mediadores més enllà de la mediació
- Aplicació pràctica simulada del contingut del mòdul.
Tema 5. Perfil i competències de la persona mediadora (16 hores)
- La persona mediadora com a facilitadora de la comunicació.
- La importància de les emocions: competències en gestió de les emocions. Auto-coneixement i gestió de situacions d’alta emocionalitat (agressivitat i violència, manipulacions). Generació de confiança. Superació de bloquejos. Control del procés. Flexibilitat. Capacitat d’anàlisi i reflexió.
- Aplicació pràctica simulada del contingut del mòdul.
Tema 6. Mediació judicial (8 hores)
- Promoció i derivació d’assumptes des de l’àmbit judicial.
- Funcionament de la sessió informativa obligatòria.
- El treball entre la persona mediadora i l’àmbit judicial.
- Aplicació pràctica simulada del contingut del mòdul.
Tema 7. La conciliació i altres sistemes alternatius de resolució de conflictes (ADR) (8 hores)
- Conciliació. Arbitratge. Fact-finding o peritatge extra-judicial. Mètodes mixtes: med-arb/ arb-med.
Tema 8. Pràctica de mediació (8 hores)
- Role-plays per part de persones mediadores professionals i anàlisi posterior d’aquestes pràctiques.
- Anàlisi de pràctica i coaching grupal sobre com reforçar habilitats mediadores.
II.MÒDUL ESPECÍFIC / CURS
Curs en Resolució de conflictes en l’àmbit de les organitzacions (30 hores)
- La mediació en l’àmbit administratiu.
- Mediació en consum
- Mediació escolar
- Mediació en salut
Curs en Resolució de conflictes en l’àmbit empresarial (30 hores)
- Els conflictes mercantils. La resolució de conflictes en l’àmbit de les empreses.
- Els conflictes laborals dins l’empresa.
- Mediació en conflictes col·lectius.
- La resolució de conflictes i l’empresa familiar.
Avaluació
Per poder superar l’avaluació, cal haver assistit com a mínim al 80% de les classes presencials.
Avaluació del postgrau:
- Aprovar un treball individual;
- Superar un rol-play actuant com a persona mediadora (amb els dos coordinadors acadèmics del programa).
Avaluació del curs: superar un treball individual.
Titulació
Les persones que superin el sistema d’avaluació previst al postgrau i que disposin d’una titulació universitària reconeguda a Andorra al nivell 6A o superior del Marc andorrà de qualificacions, obtindran un diploma de postgrau en Mediació i altres sistemes alternatius de resolució de conflictes, expedit per la Universitat d’Andorra. En cas que no es disposi de la titulació universitària descrita, s’obtindrà un diploma d’aprofitament en Mediació i altres sistemes alternatius de resolució de conflictes, expedit per la Universitat d’Andorra.
Les persones que superin el sistema d’avaluació previst al postgrau també obtindran
un diploma del Consell de l’Advocacia Catalana sobre les hores i les matèries cursades en mediació.
Ambdós permetran acreditar la formació exigida per sol·licitar la seva inscripció al Registre de Mediadors del Ministeri de Justícia i Interior d’Andorra i del Centre de Mediació en Dret Privat de Catalunya. Cal consultar la resta de condicions per aquest registre a la legislació andorrana i catalana corresponents.
Les persones que superin el sistema d’avaluació previst al curs corresponent, obtindran un diploma d’aprofitament corresponent al programa cursat expedit per la Universitat d’Andorra.
Grups reduïts
El nombre màxim de persones inscrites és de 20. Això permet que l’estudiant gaudeixi d’una atenció personalitzada i un treball adequat de les eines i les habilitats estudiades durant el curs.
En cas que hi hagi més de 20 preinscripcions, s’acceptaran per ordre de preinscripció.
Per poder posar en marxa el programa, cal que hi hagi un mínim de 15 persones matriculades.
Inscripció i matrícula
- Postgrau (inclou un curs): fins al 16 d’octubre del 2025
- Cursos: fins al 6 de febrer del 2026
Preu de la matrícula:
- Postgrau (inclou un curs): 2.550 euros
- Curs: 855 euros
Formularis de preinscripció:
- Postgrau
- Curs en Resolució de conflictes en l’àmbit de les organitzacions (si no s’ha escollit dins del postgrau)
- Curs en Resolució de conflictes en l’àmbit empresarial (si no s’ha escollit dins del postgrau)
Per a més informació
Plaça de la Germandat, 7
AD600 Sant Julià de Lòria.
Principat d’Andorra
Tel. +376 743 000
A/e. euniversitaria@uda.ad
Modalitat:
presencial
Càrrega lectiva:
15 crèdits europeus
Durada:
d’octubre del 2025 a maig del 2026
Idiomes:
català (excepcionalment en castellà i francès)
Organitzen:



Amb el suport de:
