L’UdA acull el ‘Model OSCE’ dirigit a joves amb interès per la diplomàcia
La Universitat d’Andorra (UdA) acull, des d’aquest dilluns 19 de maig i fins dimecres, una iniciativa educativa impulsada per l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europea (OSCE) té per objectiu promoure el diàleg i la diplomàcia entre els joves europeus. La proposta, que s’anomena ‘Model OSCE’, consisteix en diverses formacions sobre diplomàcia, parlamentarisme, habilitats de negociació i resolució de conflictes adreçades a 25 joves provinents d’arreu. El darrer dia es farà un exercici de simulació en el qual els i les participants assumiran el rol de representants diplomàtics i hauran de negociar amb la resta sobre determinades qüestions.
Les sessions se centraran en l’agenda de Joventut i Seguretat de l’OSCE, la igualtat de gènere, les prioritats de la presidència en exercici, que actualment ostenta Finlàndia, en les tasques i funcions diplomàtiques, i exercicis pràctics de negociació i mediació. A més, els participants podran podran conèixer experiències de joves parlamentaris i diplomàtics.
El rector de l’UdA, Juli Minoves, juntament amb la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, i tres representants de l’OSCE, han donat la benvinguda aquest dilluns al matí als joves que hi prenen part. Del total de 25 participants, 15 provenen d’Andorra –dels quals quatre són estudiants de l’UdA– i la resta són vinguts d’Estats Units, Marroc i Japó.
Minoves ha destacat que és un honor acollir i donar suport a un esdeveniment d’aquestes dimensions, ja que, com a institució acadèmica, “estem totalment compromesos en la promoció d’espais per al diàleg, el pensament crític i la col·laboració internacional”. Així mateix, ha destacat un episodi de la història entre Andorra i l’OSCE, recordant que va poder presidir com a ministre d’Afers Exteriors d’Andorra l’any 2004 el Forum for Security and Cooperation (FSC). Minoves ha desitjat als joves participants que els sigui una experiència enriquidora i que els ajudi a desenvolupar competències que els preparin per als reptes de la societat actual.
Per la seva banda, ministra ha manifestat que Andorra, des que va esdevenir membre de l’OSCE el 1996, està “especialment compromesa amb la pau” i, per això, “condemnem enèrgicament la guerra a Ucraïna i l’impacte que està tenint, també, sobre els col·lectius més vulnerables”. En aquest sentit, ha animat a tots els participants a aprofitar l’oportunitat que els brinda poder formar part d’aquesta iniciativa internacional.
La responsable sènior de cooperació externa de l’OSCE, Gorica Atansova-Gjorevska, ha destacat el nombre rècord de sol·licituds que han rebut per a l’esdeveniment, que enguany arriba a la tercera edició. Alhora, ha ressaltat la importància d’aquesta iniciativa, tenint en compte que per a l’OSCE “és fonamental incloure els joves en les agendes de la pau i de la seguretat per construir visions de futur més sostenibles i societats més resilients i pacífiques”.
Data de publicació: 19 de maig de 2025