Exposició: Algèria, un país també denominat Al-Jazair
La Universitat d’Andorra acull fins el 20 de maig l’exposició “Algèria, un país també denominat Al-Jaza’ir” organitzada per la Comissió Tècnica de Solidaritat i Cooperació Internacional de la Xarxa Vives.
La mostra arriba a la Universitat d’Andorra a través de la seva secció UdA Solidària. La inauguració va celebrar-se el 6 de maig amb la presència del rector de l’UdA, del president de l’Associació de Residents Algerians a Andorra, i la responsable de la comissió UdA Solidària.
Es tracta d’una mostra emmarcada en el Programa Algèria Universitats (PAU) de la Xarxa Vives, de la que la Universitat d’Andorra n’és membre. El PAU pretén aconseguir el reconeixement de les universitats algerianes dins l’espai euromediterrani, alhora que vol enfortir les seves estructures intra i interuniversitàries per tal d’ampliar i retenir el seu capital humà.
L’exposició de caràcter itinerant viatja per tot l’àmbit territorial de la Xarxa Vives d’Universitats, que s’estén a 20 universitats de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord i Andorra.
L’exposició té l’objectiu de sensibilitzar a la comunitat universitària dels territoris de parla catalana sobre la realitat algeriana. Amb aquesta premissa, es defineix Algèria a l’actualitat, amb especial atenció a la seva evolució històrica; es descriu i documenta la presència d’Algèria com a referència constant en els territoris de la Xarxa Vives d’Universitats i finalment, es mostra el PAU com a exemple de cooperació interuniversitària.
Els objectius principals d’aquesta exposició són:
- Donar a conèixer la realitat algeriana als territoris de la Xarxa Vives d’Universitats.
- Normalitzar la imatge d’aquest país veí, trencant estereotips i estigmes.
- Mostrar la tradició d’unes relacions seculars entre els dos àmbits.
- Ressaltar la importància de les relacions de cooperació interuniversitària.
L’exposició es fonamenta en les següents reflexions:
- Assenyalar la importància de les diverses ocupacions del territori com a creadores dels espais (físics i culturals) que actualment caracteritzen el país. Cal destacar l’ocupació i organització administrativa francesa, que es pot considerar com a base de la situació present.
- Incidir en la complexitat sociocultural, apuntant els forts contrasts que es donen entre sectors molt modernitzats i sectors més retardats. Situacions que, al seu torn, apareixen a àmbits territorials clarament definits: el conjunt urbà actiu, dinàmic i perfectament comparable a les nostres societats i el món rural, on les tradicions encara hi tenen una forta presència.
- Territori i població (en termes socials) que s’han d’entendre, per tant, com a resultats de processos de llarga durada, i de constant interrelació cultural. Les relacions amb els països europeus no són més que una cara de la complexitat de la situació actual.
L’exposició està articulada de manera seqüencial en cinc seccions:
- Marc històric
- Perfil del país
- Formes d’intercanvis culturals
- Identitat i alteritat
- Formes de cooperació
L’Associació de Residents Algerians a Andorra ha aportat una mostra de 7 vestits típics de casaments i una degustació de pastissets del país nord-africà.
Paral·lelament a l’exposició, UdA Solidària ha establert un programa d’activitats complementàries com un taller de cuina tradicional i un curs d’escriptura àrab.
Després d’Andorra l’exposició Algèria, un país també denominat Al-Jaza’ir viatjarà fins a la Universitat de València on estarà instal·lada del 22 de maig al 22 de juny sent la darrera itinerància per les universitats de la Xarxa Vives.