Mètodes quantitatius i qualitatius en recerca
Objectius
Aquest curs s’inicia amb una presentació de la metodologia de la investigació on s’expliquen els paradigmes, objectius i models. Un altre dels objectius del curs és exposar les tècniques d’anàlisi de dades i les tècniques qualitatives de recerca més usuals, que permeten una comprensió més profunda dels fenòmens analitzats. Al llarg del curs s’introduiran els tipus de variables existents, la forma en què es pot analitzar cada tipus, com es pot inferir la informació d’aquestes variables des d’una mostra a una població i com es poden combinar les tècniques d’anàlisi bivariant i multivariant més utilitzades en la recerca universitària. Aquesta part més quantitativa es complementa amb la part qualitativa on es presentaran algunes tècniques narratives i es farà una introducció a l’anàlisi de contingut.
Aquest curs va dirigit als titulats universitaris que tinguin vocació investigadora o necessitat d’iniciar una tasca de recerca científica. També està orientat als universitaris, amb titulació de segon cicle, que vulguin realitzar els estudis de doctorat.
El curs d’actualització en Mètodes quantitatius i qualitatius en recerca és el segon dels dos mòduls que formen el postgrau en Iniciació a la recerca.
Durada i calendari
El curs de mètodes quantitatius i qualitatius en recerca té una càrrega de 4 crèdits europeus i inclou 9 sessions presencials, que s’impartiran en les dates següents:
- divendres 13 de novembre del 2020 de 16:00 a 20:00
- dissabte 14 de novembre del 2020 de 9:00 a 13:00
- divendres 11 de desembre del 2020 de 16:00 a 20:00
- divendres 18 de desembre del 2020 de 16:00 a 20:00
- divendres 15 de de gener del 2021 de 16:00 a 20:00
- divendres 22 de gener del 2021 de 16:00 a 20:00
- divendres 19 de febrer del 2021 de 16:00 a 20:00
- dissabte 20 de febrer del 2021 de 9:00 a 14:00
- divendres 26 de febrer del 2021 de 16:00 a 20:00
Programa acadèmic
- Metodologia
-
- Què és investigar
- Paradigmes de recerca
- Objectius de recerca
- Hipòtesi, variables i mostreig
- Marc teòric
- Mètodes i tècniques quantitatives
-
- Conceptes bàsics
- Tipus de variables
- Estadística descriptiva
- Anàlisi univariant
- Inferència
- Contrast d’hipòtesis
- Relació entre dues variables
- Anàlisi de variància. Regressió. Anàlisi factorial
- Mètodes i tècniques qualitatives
-
- Disseny d’una recerca qualitativa
- Tècniques narratives (I): entrevista i mètode biogràfic
- Tècniques narratives (II): el grup de discussió
- Introducció a l’anàlisi de contingut
Responsable acadèmic
Dra. Betlem Sabrià i Bernadó
Professorat
Juan González Martínez. Doctor en Lingüística Aplicada i Tecnologia Educativa. Professor Serra Húnter del Departament de Pedagogia de la Universitat de Girona (UdG). Ha participat en diferents projectes d’investigació́ sobre MUVEs (Simul@ i Simula@b). Ha esta professor de la Universitat Oberta de Catalunya i del Universitat Rovira i Virgili. Membre del grup de recerca Udigitaledu: Creative Learning, Steam And Social Change.
Betlem Sabrià i Bernadó. Doctora per la Universitat d’Andorra (UdA), Llicenciada amb grau en Ciències Físiques per la Universitat de Barcelona (UB), Màster oficial en Educació i TIC per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i Diplomada en Informàtica per l’UdA. Professora de l’UdA. Membre del grup de Recerca Interdisciplinari en Educació (GRIE) de l’UdA.
Lluís Sáez i Giol. Doctor en Sociologia per UAB, llicenciat en Dret per la UB i en Ciències Polítiques i Sociologia per la UAB. Sociòleg de professió́, especialitzat en metodologia i tècniques d’investigació́ social, actualment es dedica a la recerca social i a la docència universitària. Imparteix classes a ESADE, al Departament de Sociologia i al Grau de Criminologia de la UAB, al Centre d’Estudis sobre Hosteleria i Turisme (CETT, adscrit a la UB), i és també́ consultor del Grau de Psicologia de la UOC.
Requisits d’accés
Titulació universitària reconeguda a Andorra al nivell 2 o superior del Marc Andorrà de Titulacions d’Ensenyament Superior (MATES).
Titulació
Els estudiants que hagin superat el procés d’avaluació previst al programa obtindran un diploma d’aprofitament de la Universitat d’Andorra.
Els estudiants que hagin superat els dos mòduls del postgrau en Iniciació a la recerca obtindran un diploma de postgrau de la Universitat d’Andorra.
Procés d’avaluació
S’avaluaran els treballs dels estudiants fets durant el curs.
Preinscripcions i matrícula
Fins l’1 de novembre del 2020. Places limitades.
Preu: 179,04 euros.
Per a més informació
Plaça de la Germandat, 7
AD600 Sant Julià de Lòria.
Principat d’Andorra
Tel. +376 743 000
A/e. euniversitaria@uda.ad
Modalitat:
presencial
Càrrega lectiva:
4 crèdits europeus
Durada:
De novembre del 2020 al febrer del 2021
Idiomes:
català