Dreceres i paradoxes del cervell: la neurociència de les il·lusions i de la persuasió
Descripció
Creus que el teu cervell és una màquina lògica? Potser no és el que sembla. Aquest seminari explora les dreceres i paradoxes que defineixen el nostre pensament. Descobrim com aquests mecanismes, tot i ser eficients, ens fan vulnerables a la persuasió. Analitzem la ciència darrere de les il·lusions, el poder narratiu de les novel·les i de les pel·lícules i l’addicció a les xarxes socials. Entendràs com funciona l’atenció, com els biaixos cognitius modelen les teves decisions i com pots millorar el teu pensament crític i la teva capacitat comunicativa. Aprendràs a aplicar aquests coneixements per a la retenció d’informació i per a crear presentacions impactants, tant en l’àmbit acadèmic com en el professional.
Objectius
Els objectius principals d’aquest seminari són:
- Entendre com funciona realment el nostre cervell: explorar les dreceres mentals i els biaixos cognitius que ens fan humans (i, de vegades, una mica irracionals!).
- Desxifrar els secrets de l’atenció: aprendre com funciona i com podem evitar les distraccions constants.
- Descobrir el poder de les emocions i de les històries: analitzar com influeixen en les nostres decisions i com ens connecten a escala neuroquímica.
- Avaluar críticament les tècniques de persuasió: des de les més ètiques fins a les que voregen la manipulació.
- Millorar la teva comunicació: aprendre a aplicar la neurociència per connectar amb el teu públic, ja sigui en una presentació, un informe o una conversa.
- Penetrar en els secrets de la màgia: aprendre com els il·lusionistes exploten els límits de la nostra percepció, atenció i memòria per crear experiències impossibles.
- Aplicar aquests coneixements en el teu dia a dia: prendre millors decisions, aprendre de manera més eficaç, comunicar millor les idees i resoldre problemes de forma creativa.
A qui va dirigit
Aquest seminari va dirigit a professorat, estudiants, professionals i a totes aquelles persones interessades en la neurociència i en com els biaixos, les dreceres mentals i les paradoxes del cervell afecten la nostra percepció, les nostres decisions i la nostra interacció amb el món.
Metodologia
Aquest seminari combina conceptes teòrics amb exemples pràctics.
La llengua vehicular del programa és el català.
Professorat
Eloi Batlle. Doctor en Enginyeria de telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Catalunya i màster en Negociació per la Universitat de Notre Dame.
Programa
El cervell predictiu: fonaments de la neurociència cognitiva i les “dreceres mentals”
- Descobrirem com el nostre cervell, en lloc de ser una màquina lògica perfecta, funciona com un sistema de predicció constant, utilitzant dreceres i estratègies que, tot i ser eficients, ens poden portar a errors sorprenents. Explorarem els fonaments de la neurociència cognitiva que expliquen aquest funcionament.
La realitat construïda: percepció, atenció i il·lusions
- Veurem com la nostra percepció de la realitat no és una simple captació d’informació, sinó una construcció activa del cervell, plena de suposicions i “enganys”. Analitzarem com l’atenció filtra la informació i com les il·lusions ens revelen els límits i les peculiaritats de la nostra percepció.
El poder de les emocions: com el cervell sent, recorda i decideix
- Ens endinsarem en el cervell emocional per entendre com les emocions, lluny de ser irracionals, guien les nostres decisions i modelen els nostres records. Explorarem el paper crucial de la dopamina, la força de la narrativa i la naturalesa reconstructiva de la memòria.
La ciència de la influència: persuasió, biaixos i presa de decisions
- Desxifrarem els mecanismes que ens fan vulnerables a la persuasió, des dels biaixos cognitius fins als principis clàssics de la influència. Aprendrem com aquests mecanismes operen individualment i socialment, i com podem utilitzar aquest coneixement de manera ètica.
Hàbits, addiccions i disseny: controlant (i descontrolant) el cervell. Aplicacions
- Investigarem com es formen els hàbits en el nostre cervell, com les addiccions segresten el nostre sistema de recompensa i com el disseny (especialment el digital) pot influir en el nostre comportament. Analitzarem com podem utilitzar aquests coneixements per a dissenyar per al canvi de comportament.
Del llibre a la pantalla: la neurociència de la influència en la cultura popular
- Aplicarem tot el que hem après per analitzar com les novel·les, les pel·lícules, els anuncis i, fins i tot, els esdeveniments reals utilitzen tècniques basades en la neurociència per captar la nostra atenció, generar emocions i, en definitiva, influir-nos. Passarem de la teoria a la pràctica, desmuntant exemples concrets.
Durada i calendari
El curs té una durada de 4 hores, que es desenvoluparan en una sola sessió a la Universitat d’Andorra d’acord amb el calendari següent:
- Dimecres, 21 de maig de 2025, de 15.00 h a 19.00 h
Certificació
Les persones que hagin assistit al 80% del seminari obtindran un Certificat d’assistència.
Grups reduïts
El nombre màxim d’estudiants és de 35, fet que permet que puguin gaudir d’una atenció personalitzada. En cas que hi hagi més de 35 preinscripcions el procés de selecció serà per ordre d’inscripció.
El curs s’anul·larà si no hi ha un mínim de 8 inscripcions.
Preinscripció i matrícula
Preinscripció: fins al 7 de maig del 2025
Matrícula: fins al 14 de maig del 2025
Preu: 90 euros.
Aquest preu representa el 80% del cost de la matrícula, donat que Creand Fundació en finança el 20% restant. Els estudiants de formació reglada, el personal de la Universitat d’Andorra i els Alumni tenen un descompte en la matrícula del 92,5%.
Més informació
Universitat d’Andorra
Plaça de la Germandat, núm. 7
AD600 Sant Julià de Lòria
Tel.: +376 743 000
seminaris@uda.ad
Modalitat:
presencial
Calendari:
21 de maig de 2025
Càrrega lectiva:
4 hores
Idiomes:
català
Amb la col·laboració de:
