Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
  /  Notícies   /  L’UdA acull la XV Trobada de sindicatures i defensories universitàries de la Xarxa Vives

L’UdA acull la XV Trobada de sindicatures i defensories universitàries de la Xarxa Vives

La Universitat d’Andorra (UdA) va acollir, els dies 4 i 5 de juliol, la XV Trobada de Síndics de Greuges, defensors i mediadors universitaris de la Xarxa Vives d’Universitats. La trobada, que s’emmarcava en el programa Fòrum Vives, va reflexionar al voltant de les oportunitats de la intel·ligència artificial (IA) en les institucions d’ensenyament superior, i va abordar els desafiaments logístics i educatius dels pròxims anys. L’acte d’inauguració va comptar amb les salutacions institucionals del rector de la Universitat d’Andorra, Juli Minoves, i del ministre de Relacions Institucionals, Educació i Universitats del Govern d’Andorra, Ladislau Baró.

Les jornades celebrades a la Universitat d’Andorra prenien el relleu de l’anterior trobada, celebrada a la Universitat Rovira i Virgili, a Tarragona, el curs passat, en què es va analitzar com està canviant el perfil de l’estudiant universitari, en un context permanent de canvis sociològics i demogràfics. En aquesta ocasió, en canvi, el Fòrum Vives va abordar l’impacte de la intel·ligència artificial en l’ensenyament universitària i els reptes i oportunitats que l’eina ofereix per al sistema universitari del futur. És així que el rector de l’UdA va destacar com “la integració de la IA a la universitat requereix, no només un canvi de tecnologia avançada, sinó també un canvi cultural i educatiu”. “Certament, suposa un canvi paradigmàtic que redefineix com concebem l’educació, la recerca i la gestió universitària”, va afegir.

El rector també va agrair als assistents, procedents de les universitats d’Andorra, Autònoma de Barcelona, Barcelona, CEU Cardenal Herrera, Girona, Internacional de Catalunya, Lleida, Oberta de Catalunya, Politècnica de Catalunya, Pompeu Fabra, Ramon Llull i Rovira i Virgili, “la dedicació i compromís en la defensa dels drets de tots els membres de la comunitat universitària”. “La vostra tasca és fonamental per a la convivència i el progrés de les nostres institucions, però també per a la societat en el seu conjunt”, va assegurar.

Durant la trobada, els participants van poder conèixer les oportunitats tècniques que ofereix la intel·ligència artificial de la mà d’Aleix Dorca, responsable dels Serveis informàtics de la Universitat d’Andorra. Tot seguit, una taula rodona d’experts, moderada per Florenci Pla, professor emèrit de l’UdA, va centrar l’anàlisi en els reptes de futur que presenta l’eina digital. El debat va comptar amb la participació de Xim Cerdà, professor de l’Àrea de Ciències de la Computació de la Universitat Autònoma de Barcelona; Guillem Olivé, investigador en Neurociència de la Universitat de Barcelona; Adrià Vilà, professor del Departament de Psicologia de la Universitat de Girona; i de Jordi Ascensi, investigador a Andorra Recerca + Innovació.

El fòrum també va servir en aquesta ocasió per fer conèixer el patrimoni històric i cultural d’Andorra, amb una conferència de Cristina Yáñez, professora de l’UdA, sobre la història del Consell General, i unes visites guiades a la Casa de la Vall i al casc antic de la capital.

Les sindicatures de greuges i defensories són els òrgans encarregats de vetllar pel respecte dels drets i de les llibertats dels membres de la comunitat universitària, com també pel bon funcionament de les activitats i dels serveis de les mateixes universitats. A la Universitat d’Andorra exerceix aquesta funció Rosa M. Mandicó, com a Defensora dels Drets i dels Deures, nomenada el juny del 2021 per a un mandat de quatre anys. La figura, que es va crear l’any 2009, vetlla perquè ningú sigui discriminat i que la igualtat d’oportunitats sigui una realitat tangible a la Universitat.

La Xarxa Vives d’Universitats organitza anualment i de manera rotatòria aquesta cita amb l’objectiu de crear sinergies de col·laboració, compartir informació i bones pràctiques entre els seus representants.

Data de publicació: 5 de juliol de 2024