Eines contra la desinformació: fact-checking
Descripció
El curs ofereix el marc teòric per identificar l’ampli fenomen de la desinformació, que va més enllà de les notícies falses, i recursos pràctics per aplicar tècniques de fact-checking. Contextualitzarem el fenomen i repassarem casos pràctics perquè l’estudiant adquireixi una experiència prèvia per iniciar-se en la verificació d’informacions i aprendre criteris per augmentar la transparència en la comunicació de qualsevol mitjà o organització.
Objectius
El principal objectiu del seminari és que l’estudiant sàpiga identificar tots els tipus de desinformació que existeixen i que conegui eines bàsiques per fer fact-checking de manera autònoma. Més enllà dels processos de verificació, vol transmetre a futurs/ures professionals de la comunicació la importància de cuidar les fonts d’informació i d’augmentar el grau de transparència dels missatges, així com criteris pràctics per evitar la desinformació en qualsevol àrea de la comunicació.
A qui va dirigit
El curs va dirigit a estudiants d’estudis de periodisme o relacionats amb la comunicació, així com a qualsevol altre estudiant o professional que vulgui aprofundir en el fenomen de la desinformació i conèixer eines que es fan servir en processos de fact-checking.
Metodologia
Aquest curs defineix teòricament què és la desinformació, desenvolupa el context actual del fenomen, repassa exemples concrets reals, i proposa eines per fer processos de verificació d’informació amb casos pràctics. També exposa una guia pràctica per millorar la transparència en la comunicació de qualsevol mitjà o organització. Així, ofereix una base sòlida per reaccionar davant una possible desinformació i recomanacions per millorar de manera activa qualsevol comunicació en un mitjà periodístic o una organització. La llengua vehicular del programa és el català.
Professorat
Iñaki Martinez Azpiroz: periodista i politòleg especialitzat en fact-checking de política a Verificat. La seva carrera s’ha centrat sobretot en agències de comunicació, cobrint temes d’economia i política a Catalunya i com a corresponsal a Xile per l’agència EFE.
Programa
Els mòduls bàsics de la formació són:
- Mòdul 1. Informar enmig de la intoxicació. Introducció a la problemàtica de la desinformació i els reptes per als comunicadors i aportar context sobre la situació actual del fenomen.
- Mòdul 2. Introducció al fact-checking: metodologia. Transparència de fonts i política de correccions oberta.
- Mòdul 3. Eines de verificació digital. Introducció a les eines principals de geolocalització i verificació d’imatges i altres fonts d’informació obertes a internet.
- Mòdul 4. Visualització de dades per a la verificació. Les dades al servei de la informació institucional i la verificació.
Durada i calendari
El curs té una durada de 4 hores, que es desenvoluparan en una sola sessió a la Universitat d’Andorra d’acord amb el calendari següent:
- Dijous 12 de juny, de 15.00 a 19.00 hores.
Certificació
Les persones que hagin assistit al 80% del seminari obtindran un Certificat d’assistència.
Grups reduïts
El nombre màxim d’estudiants és de 35, fet que permet que puguin gaudir d’una atenció personalitzada. En cas que hi hagi més de 35 preinscripcions el procés de selecció serà per ordre d’inscripció.
El curs s’anul·larà si no hi ha un mínim de 8 inscripcions.
Preinscripció i matrícula
Preinscripció: fins al 29 de maig del 2025
Matrícula: fins al 5 de juny del 2025
Preu: 90 euros. Aquest preu representa el 80% del cost de la matrícula, donat que Creand Fundació en finança el 20% restant. Els estudiants de formació reglada, el personal de la Universitat d’Andorra i els Alumni tenen un descompte en la matrícula del 92,5%.
Més informació
Universitat d’Andorra
Plaça de la Germandat, núm. 7
AD600 Sant Julià de Lòria
Tel.: +376 743 000
seminaris@uda.ad
Modalitat:
presencial
Calendari:
12 de juny de 2025
Càrrega lectiva:
4 hores
Idiomes:
català
Amb la col·laboració de:
