Un estudi de l’UdA explora solucions per recuperar el sector cultural
El Grup de recerca interdisciplinari en Educació (GRIE) ha presentat els resultats de l’estudi sobre l’impacte de la Covid-19 en el sector cultural i creatiu d’Andorra, dut a terme a través d’una enquesta adreçada als agents culturals del país just després del primer confinament. S’ha elaborat en base a un total de 42 respostes, principalment del sector de les arts escèniques, les arts audiovisuals i, en tercer lloc, del sector dels gestors de patrimoni cultural.
Els resultats, publicats al Butlletí de l’UdA i al web del GRIE, mostren com després d’una resiliència inicial del sector, la següent conseqüència van ser les pèrdues econòmiques inequívoques, el que ha portat a repensar noves estratègies per adaptar-se a la crisi a mig i llarg termini. De l’estudi es desprèn la necessitat de dissenyar nous models de negoci sostenibles i noves estratègies d’organització. En aquest sentit, la digitalització s’identifica com a clau per sobreviure a les dificultats de la situació sanitària derivada de la pandèmia.
Finalment, per contrarestar els efectes de la Covid-19, els agents culturals proposen prioritzar polítiques per augmentar l’oferta cultural i l’elaboració d’un pla estratègic per fomentar la recuperació del sector. També s’esmenten mesures com l’impuls de la contractació pública envers les entitats i empreses andorranes, la reducció de l’impost cultural al 0% i l’equiparació de les inversions públiques en cultura amb les encaminades a la captació de turisme.
A finals d’octubre, els autors de l’estudi, Aleix Dorca i Cristina Yáñez, van presentar els resultats de l’estudi al Ministeri de Cultura i al secretari d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, tenint en compte que poden servir per impulsar el sector cultural i creatiu un cop acabades les mesures de confinament, ja que ajuden a comprendre millor quines polítiques culturals caldria impulsar.
Data de publicació: 3 de novembre de 2020